-----------------------------------
Teo
18 Mai 2012 20:33


-----------------------------------
Precum scrie si in citatul meu, dar si din experienta oricarui astronom amator, reiese că un instrument cu un raport F/d mai mic, produce imagini mai luminoase. Nu mă refer neapărat la astrofotografie, unde îmi pare și mai evident. Cel mai simplu putem observa efectul de întunecare dacă diafragmăm obiectivul, și îl facem mai mic. Cu cât raportul F/d crește cu atât scade luminozitatea instrumentului.

În acest sens raportul F/d poate fi considerat un bun indicativ al luminozității instrumentului.

Poate mă înșel eu și nu este așa.  :(


UFO, iti pun si eu o intrebare, dar sa nu mi-o iei in nume de rau.

Ea are un rol pur didactic si practic .


Daca ai doua telescoape de tip Newton identice cu apertura oglinzii principale de 150 mm ( 6 inch ) sau ma rog...doua lunete de aceasta apertura identica de 150 mm, cu focalele diferite, astfel :

Prima : are focala de 750 mm;
 iar a doua 1200 mm.  


Cu ambele telescoape maresti Luna sau Saturn la 100 X, utilizand oculare de focale corespunzatoare.

Spune-mi te rog, prin care telescop vei vedea astrul mai luminos la 100 X, prin cel cu focala de 750 mm ( F/D = 5 ) sau prin cel cu focala 1200 mm  (F/D= 8 ) . Ma refrer strict la vizual !

Vreau sa imi spui din experienta ta de observator al cerului care este raspunsul corect .

Eu stiu raspunsul dar vreau doar parerea ta.

Nu doresc sa bravez in vreun fel sau sa pun o intrebare incuietoare dar as vrea sa stiu ce raspunzi.

Intrebarea este adresata strict colegului UFO.

Nu e nevoie sa imi raspunzi matematic ci doar in cuvinte. :)

Cu prietenie, 
Teo.