-----------------------------------
florin_astro
26 Oct 2006 21:38


-----------------------------------
In seara asta am iesit la observatii cu toate ca cerul era paclos la apus. Dupa ce am ajuns la locul de observatii si am instalat telescopul mi-am dat seama ca cerul nu era tocmai bun de observatii. Am facut niste determinari de magnitudine limita si in zona constelatiei Hercules era in jur de 3m,5 (19h50m TLR). Cometa am gasit-o usor, se vedea foarte bine prin cautator. Prin telescop insa mi s-a parut putin mai slaba ca ieri (cand am observat-o de pe balcon in conditii mai proaste). Sa fi slabit ca intensitate? M-as mira, cred totusi ca, calitatea cerului a avut o importanta deosebita aici. Si acu vin problemele. Determinarea magnitudinii limita mi-a luat ceva timp, faptul ca nu am experienta in acest domeniu si-a spus cuvantul. Magnitudinea limita am estimat-o in jurul valorii 4m.7, poate chiar mai slab. 
Determinarea coamei cometei a fost si mai dificila. Cred ca aici conteaza foarte mult locul de unde faci observatii, dar si magnitudinea limita a cerului. Eu de exemplu pe cer de 3.5 am observat doar 4 minute de arc din coama. Valoarea de 4 minute am estimat-o prin 2 metode: cronometrare timp cat coama cometei traverseaza peste un reticul si a doua prin estimarea coamei cometei raportata la distanta unor stele din camp. In schimb gradul de condensare a fost clar 8. Cat despre coada, nimic, nici macar cu vedere periferica. Si la sfarsit o intrebare: pentru a face un raport privind caracteristicile unei comete nu se cer si notarea conditiile de observatie? Sau ce conditii se impun pentru ca raportul sa fie luat in seama?