-----------------------------------
cluci
24 Oct 2006 13:26


-----------------------------------
Salut

Sirius :) .. ca sa-l citez pe un tip de pe lista de duble a S33 as zice si eu ca e sfantul graal al observatorilor de duble :). Sirius e o stea multipla formata din cate stiu din 6 componente dintre care 3 sunt apropiate. Componentele insa sunt relativ slabe ca magnitudine, Sirius B fiind de 8.5 iar Sirius C de peste 11. Cele doua componente sunt destul de apropiate AB avand o separare in jur de 3-4 secunde de arc (din cate stiu in crestere acum) iar BC 1,5 
Diferenta fata de steaua principala (care e -0.54) este imensa si din acesta e principalul motiv pentru care Sirius B nu e usor de observat. In general in observarea stelelor duble urmatorul factor ca importanta dupa separarea componentelor este diferenta de magnitudine. Cu cat aceasta e mai mare steaua va fi mai greu de separat. Deci desi separarea de 3 secunde de arc ar face-o usor accesibila oricarui instrument diferenta imensa de magnitudine o face o dubla dificila. In afara de asta sirius e si destul de joasa chiar si la meridian ceea ce adauga dificultate in observarea ei si datorita atmosferei terestre. Mai multi observatori americani insa au raportat observarea de curand a lui sirius B cu instrumente de 6" dar de la latitudini joase(Florida) dar in conditii de seeing excelente. Pe de alta parte un observator experimentat si renumit din marea britanie(Tom Teague) afirma ca nu a reusit niciodata sa vada componenta B din marea britanie cu nici un instrument de amator cu care a incercat. Exista totusi alte rapoarte din SUA a unor observatori de la latitudini mai inalte care au reusit cu instrumente de 10"-12" unii insa folosind masti de apertura(Observatorii de duble folosesc uneori un truc pentru a putea separa duble cu diferente mari de magnitudine : asa numitele "aperture masks" care sunt simple bucati de carton cu un orificii de diverse forme - in general hexagonale aplicate la capatul de sus a instrumentului). Personal nu am incercat inca niciodata Sirius B pana acum.. dar cred ca o sa fac o proba iarna care vine.. folosind dobsonul de 10"... Cred ca ar fi ceva sanse.. si daca nu merge altfel poate tot cu o astfel de masca..

Luci