-----------------------------------
iuli72an
25 Apr 2012 22:11


-----------------------------------
Multumesc. Stiu care e treaba cu luneta din experienta veche ce am avut-o la Palatul Copiilor, acum vreo 13 ani. Stiu cat de "fain" se vede prin o luneta (mai wide, mai clar - parca), mai ales una MEADE, insa problema este de marime la transport, depozitare si manevrare. Intr-adevar optica este ireprosabila la o luneta insa ... deeeee.... "cate bordee atatea obicee". Confort optic pe care il poti avea cu o luneta este mult mai mare, insa si aberatiile comatice sunt in strasa legatura (de altfel) cu pretul. Asdar ajungem la aceeasi "Marie" cu alta palarie.

:)

Repet, sunt foarte sigur ca indiferent ce instrument optic ai Mak, Newton, Dobson, Luneta, Mak-Newton, tot de factorii de mediu si meteorologic depindem in foarte mare parte.

Nu trebuie sa se inteleaga faptul ca sunt pentru Mak (eu eram chitit pentru Newton 150/750) insa alegerea am facut-o si in raport cu portabilitatea, instalarea, intretinerea, colimarea, manevrarea, etc.

Eu unul ma bucur ca in sfarsit am cu cine sa vorbesc, aici pe forum, precum si ca ma numar printre astronomi (undeva intre incepator si intermediar). Oricum am multe de invarat si reamintit din trecut.

Multumesc mult pentru primirea calduroasa.

Cele bune.

P.S.: Poate cineva sa ma indrume spre un mic tutorial (link web) pentru a "prepara" un filtru solar? Am deja folia Baader, insa vreau sa nu o stric ci sa o fac corect din prima. Am mai facut asa ceva insa vreau sa fiu sigur ca fac ce trebuie (decupat la diametru corespunzator, manevrat corect, taierea cu ce e indicat sa o fac, etc.)