-----------------------------------
zoth
23 Oct 2006 11:16


-----------------------------------
Da, e luat din Piatra Neamt, chiar de la omul pe care mi l-ai indicat.
Nu l-am "scos" pentru ca nu-mi place sa ma tocmesc, am dat pe el 300 lei.
Da, e un binoclu bun, de aia l-am si luat.
Sigur ca are si minusuri, pentru mine astea ar fi:
-nu este ergonomic
-rotita de reglare a focalizarii este foarte aproape de oculare si trebuie sa tii mana intr-o pozitie cam dificila
-este prea greu pentru ca are numai metal prin el
-ocularul drept se poate deregla relativ usor

sigur, calitatea opticii si coatingul eclipseaza aceste neajunsuri.
daca este pus pe tripod majoritatea acestor neajunsuri dispar.

am facut si o comparatie cu Olympus-ul de 10x50 pe care il am mai de demult.
comparatia mi se pare cam neortodoxa pentru ca sunt doua jucarii cu magnificatii diferite si deci cu campuri diferite dar daca ma gandesc ca pe aici s-au facut si comparatii intre refractoare apo si reflectoare cu aperturi diferite, cred ca merge facuta si aceasta comparatie.

1. la observatii pe timp de zi cand toate obiectele din camp sunt iluminate relativ uniform bate de departe Olympus-ul pentru luminozitatea mai mare si campul mult mai deschis. diferenta de magnificatie in acest caz nu e foarte vizibila la ochi, in schimb deschiderea campului e coplesitoare.
contrastul e foarte bun la amandoua si focalizarea la fel.

2. la deepsky se comporta cam la fel, Olympus-ul are avantajul unui camp mai larg iar Baigish-ul vede fondul cerului mai intunecat si creeaza senzatia unui contrast mai mare. focusarea e buna la ambele. corectia campului marginal este mai buna la Baigish.
am vazut chiar zilele trecute M42, M43 si M45 cu un mic avantaj la Baigish pentru ca le inchide intr-un camp mai mic.

3. la luna Baigish-ul bate de departe. imaginea e clara in ambele dar la Olympus apare un halou luminos in jurul lunii care deranjeaza ochiul. la Baigish probabil din cauza coatingului mai bun acest halou nu exista.
tot in cazul lunii se vede foarte clar diferenta de magnificatie cu avantaj substantial pentru Baigish.
la planete nu am avut ocazia sa privesc cu acest binoclu, am vazut doar Jupiter cu satelitii lui prin Olympus si mi-a placut. dar cred ca Baigish-ul ar face treba ceva mai buna, deocamdata nu stiu.

daca vrei prezinta si binoclul tau, cu ceva observatii personale.
din cate am observat sunt jucarii bune si e bine ca lumea sa stie acest lucru.