-----------------------------------
UFO
20 Apr 2012 11:44

Cati astronomi amatori exista acum in Romania?
-----------------------------------
Astronomul amator. Defini&#539;ie.

Primul criteriu - Cunoa&#537;terea.

Prin astronom amator în&#539;eleg o persoană ce are drept hobby Astronomia, cu toate consecin&#539;ele de rigoare.

Un astronom amator trebuie să aibă cuno&#537;tin&#539;e privind bazele astronomiei, să stăpânească principiile de bază cel pu&#539;in. Să &#537;tie &#537;i un pic de istorie a astronomiei dar &#537;i constela&#539;iile, să &#537;tie să explice  fenomenele cere&#537;ti etc. Să se orienteze u&#537;or cu ajutorul stelelor, dar &#537;i să fie în stare să mânuiască un telescop. 

Al doilea criteriu - Performan&#539;a.

Aici vorbim de rezultatele acestei frumoase pasiuni. Principalele rezultate ar fi date de recunoa&#537;terea interna&#539;ională a Observa&#539;iilor efectuate în diverse domenii : Soare, stele variabile, meteori, stele duble, obiecte deep sky, asteroizi, comete etc. 
A&#537; încadra aici chiar &#537;i apari&#539;iile la APOD, sau în diverse publica&#539;ii online (de preferinta renumite) la rubrica ... picture of the day.

Conform cu cele două criterii vom avea astronomi amatori obi&#537;nui&#539;i, dar &#537;i astronomi amatori premian&#539;i (cei care înscriu cu succes la punctul 2)

Nu este necesar ca un astronom amator să fie membru al vreunei organiza&#539;ii, rezultatele fiind cartea de vizita cea mai buna.
Apartenen&#539;a la o organiza&#539;ie, asocia&#539;ie de astronomi amatori poate constitui un criteriu dacă respectiva persoană frecventează în mod constant cercul respectiv.

Posesia în sine a unui Telescop, Lunetă, Binoclu etc, nu este un criteriu, dacă respectiva persoană &#539;ine încuiat instrumentul &#537;i îl scoate la aer odată la 2 ani... 

Acum, urmează întrebarea mea. Câ&#539;i astronomi amatori există în România ?

Prima încercare de răspuns. Eu estimez că la ora actuală avem cam 10 astronomi amatori categoria premium, si înca 100 categoria astronomi amatori simpli. (Eu ma includ în cea de-a doua categorie). Cum am efectuat estimarea ? Avem aproximativ 10 cluburi de astronomi amatori în toată &#539;ara, iar impresia mea este că fiecare club are cam 10 membrii activi.

Alte păreri ? Putem face un recensământ al astronomilor amatori ?