-----------------------------------
dragos.n
16 Apr 2012 15:29


-----------------------------------
Canon 450D, si cele ce urmeaza, 500D, 550D, 600D, sunt cele mai potrivite pentru astrofoto. Se pot folosi si cele mai vechi, cum ar fi 350D sau 400D, dar astea nu au functia lifeview, care este foarte utila in focalizarea manuala, necesara atunci cand pui aparatul pe un telescop. Evident, sunt recomandabile si modelele mai scumpe, daca iti poti permite.

Teoretic, si aparatele Pentax K-x, K-r, si mai ales K-01 si K-5 ar trebui sa fie bune , dar pana acum nu prea au fost testate la noi in tara. Rezultatele in astrofoto pe care le-am vazut pe site-uri din Japonia par a fi bune. Acestea aparate ofera un avantaj in raport cu alte marci, al obiectivelor ceva mai ieftine, deoarece au stabilizare in camera, nu in obiectiv, si pot fi utilizate si cu obiective foarte vechi, care se gasesc pe piata la preturi foarte mici. Eu utilizez K-r-ul meu, si cu obiective fabricate acum 40 de ani. Insa nu pot recomanda cumpararea unui aparat secondhand decat daca poti sa faci un test intensiv, deoarece primul aparat pe care l-am luat, nou fiind, a trebuit sa-l schimb imediat, datorita functionarii defectuoase a stabilizatorului. Dupa ce l-am schimbat , noua camera a fost buna si sunt multumit de ea. Nu recomand generatii anterioare de la Pentax, datorita zgomotului destul de mare.

Nikon face aparate bune, dar prelucreaza pozele destul de mult in aparat, inainte de inregistrarea lor. De aceea este mai putin folosit in astrofoto in raport cu Canon. Exista o procedura prin care se poate preveni acest lucru, dar nu o stiu, si poate un Nikonist ar putea sa-ti spuna mai multe.

Sony prelucreaza excesiv pozele in aparat, si nu e bun pentru astro, indiferent de tip. Si in plus are un zgomot destul de mare in raport cu altele. Si nu tin minte sa fi vazut pe undeva in lume astrofotografii bune cu Sony. Cam la fel stau lucrurile cu aparatele Olympus.

PS Ceva rezultate cu aparate Pentax:

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/5100316/Main/4262626

https://plus.google.com/photos/104036179357719404594/albums/5506281371264011153/5669294673349852722?banner=pwa