-----------------------------------
saiph
27 Mar 2012 17:18

Re:
-----------------------------------
intotdeauana vor exista observatori amatori care vor prefera un mic ajutor la cautare si urmarire (go-to), dar personal nu incurajez pe cei aflati la primele observatii sa sara direct la monturi de acest gen.

cel mai mare plus pe care consider ca-l poate aduce functia go-to la o montura este atunci cand vine vorba de observatii la obiecte care nu pot fi localizate numai cu ajutorul ochiului, mai ales la astrofoto - sa nu-mi spuneti ca "pozele" la supernove extragalactice se pot face si folosind numai star-hoping ;)

incepatorii, daca vor ca pasiunea pentru observat cerul sa nu se transforme in plictiseala, ar face bine sa invete cerul folosind atlase, tehnici de observare, cel mult un motor de tracking, desi si ala ii cam priveaza de "perceptia timpului" - e cu totul altceva sa vezi cum poti tu insuti sa gasesti si eventual sa tii nemiscata o planeta/stea/roi/etc. in camp, fata de "click. bzzzz, bzzz, bzz.. bz] aha, stai ca a gasit ceva..  =(  aaaaaa...  pai doar asa? ce-i asta ma?? asta-i tot?? pffff.. ce pierdere de timp".

investitiile care aduc cele mai multe satisfactii in domeniul asta, mai ales pentru amatorii aflati la inceput de drum, sunt cele sustinute cu un efort financiar cat mai mic. nu incerc sa oblig pe nimeni sa-si ia scule slabe, dar pretentiile ar trebui sa apara dupa un timp de acomodare, dupa o perioada in care evoluam cat de cat dpdv al cunostintelor si posibilitatilor tehnice si materiale.

asa ca renuntati la compexele de genul "ce facem, reinventam roata?", sau la pretexte de genul "fac ce vreau cu banii mei, daca-mi pot permite, de ce nu?!" 
cu totii am urmat in mare parte aceiasi pasi: inveti constelatiile, Luna, planetele, cateva notiuni de mecanica cereasca si trigonometrie sferica, inveti sa pui in pol, te deprinzi cu trackingul, ajungi la foto, apoi foto dso, foto dso cu ghidaj, si daca chiar te-ai plictisit sau nu mai ai asa mult timp sa mai topai printre stele (ca deh, suntem cu totii ocupati, intre timp am mai acumulat si suficiente cunostinte si bani, si oricum deja am parcurs vizual si foto intreg catalogul Messier de 2-3-4 ori) si inca mai persista "virusul", trecem si la go-to. 


cine vroia "sange"? :D

cer senin!