-----------------------------------
Teo
25 Mar 2012 11:43


-----------------------------------
UFO, ai dreptate in ceea ce spui, dar totusi pana la 200-250 X poti utiliza un telescop si fara montura ecuatoriala pentru observarea planetelor.

Trebuie doar putin exercitiu si obisnuinta .

Puterea de 250 X ar fi cam limita. La 200 X inca se pot observa destul de comod cu ajutorul unei monturi azimutale .

De la  250 X (inclusiv) in sus, intr-adevar rotatia diurna a Pamantului in jurul axei, devine foarte evidenta si e din ce in ce mai greu sa te tii dupa astrul vizat.

Spun acest lucru deoarece 90 % din observatiile mele planetare la fac la 200 X de pe o montura azimutala/Dobsoniana.


@ Raul Teodorescu



m-am gandit la un refractor cu apertura de 70-90 mm.E suficient? pt ce vreau eu?
nu stiu ca distanta focala sa aiba,cum e mai bine sa fie?mica, mare?
se pot vedea cu un asa telescop cratarele de pe luna, inelele lui saturn? cat de mari se vad stelele?cat de mult mareste?


Inelele lui Saturn se vad si cu o luneta de 60 mm diametru in conditii destul de bune.
La fel si satelitii lui Jupiter, 2-3 benzi noroase pe suprafata Joviana, fazele lui Venus, multiple cratere pe Luna sau discul planetei Marte.

Stelele nu se pot mari si nu apar decat ca niste puncte chiar prin cele mai mari telescoape.

In bugetul mentionat de tine, nu poti achizitiona o luneta cu apertura mai mare de 70 mm decat second-hand.

Recomandarea mea, este sa iei o luneta cat mai mare in diametru si cu focala cat mai lunga, spre exemplu de 80 mm sau 90 mm cu focala 900 mm.

Mergi cu incredere pe firma Sky-Watcher.  Firma mentionata de tine ( Omegon ) nu mi-a facut o impresie prea buna din relatarile celor care au avut asa ceva.