-----------------------------------
valy
23 Mar 2012 12:34


-----------------------------------
Banui ca cei de la tg. secuiesc nu faceau doar sararite. Pe de alta parte nu stiu cat de relevant e cazul, probabil suprafata si numarul de angajati proveneau din organizarea de dinaninte de '89 care era facuta pe alte considerente fata de una "capitalista", cred ca mai curand au mostenit-o iar cei care au condus-o nu cred ca se pricepeau prea mult sa o foloseasca eficient. Multe asfel de fabrici "cartier" au acumulat datorii, au fost vandute pe 3 lei, cei care le-au luat au taiat fierul, l-au vandut si cam asta a fost. Mai nou au valorificat si pamantul, ca s-a scumpit, pana prin 2004 nefiind o afacere prea mare si probabil aveau si caluze "5 ani nu schimbi obiectul de activitate...".
Nu cred ca situatia din romania e una prea fericita sa faci astfel de analiza, asta datorita a ceea ce a fost inainte de '89, a ceea ce a urmat imediat dupa, a ceea ce este acum, si probabil nici in viitor nu se vor schimba multe in bine. E o situatie (context) destul de naspa.

Oricum ce ar fi de remarcat, asa cum ai zis si tu, ar fi sa existe si la noi aceste "ateliere" specializate pe diverse. Ma uit pe la discovery, de exemplu la aia care fac motocicle, sau alte chestii. Ei defapt doar fac designul proiectarea si asamblarea finala. Au si ei cateva masini care indoaie, taile cu plasma sau sudeaza, dar in rest (motorul, suflarea in nichel, rotile, etc) le fac la diversi. Daca am avea si noi ar fi simplu sa iti faci o montura, un telescop: comanzi melcii conform proiectului tau, comanzi barele de Al taiate conform, etc.

Parerea mea.