-----------------------------------
valy
14 Mar 2012 19:27


-----------------------------------
Nu stiu cati bani ai alocati dar deja daca ajungi la 2000E, un tak e vreo 2600, parca nu m-as uita inapoi.
ED 120 mi se pare un compromis, eu am decis sa nu il urmez: e bun dar nu e destul de bun, si nu e nici chiar neglijabil ca pret, nu e nici chiar portabil, nu e nici mic dar nici mare, e ciudat. Asa el e un instrument excelent, merge combinat cu o prisma heschel la soare, am vazut poze superbe pe aici. Merge si la planete dar parca nu e ca un planetar dedicat, pentru DSo nu stiu ce sa zic, focala de 900m poate fi cateodata cam mare, pe de alta parte e totusi un f/7.5.

Alti colegi se descurca excelent cu un 150/750, daca ii refaci optica (in caz ca nu esti multumit de ea), poate fi un intrument foarte bun pt. DSO, pentru luna/soare. La planete e cam la limita, iti trebuie un barlow 3-5x sau ocular(e) planetar(e) dedicat(e) bune pe f/5. Insa o montura EQ (fie ea si eq5) e ok pentru tub.

Eu nu simt nevoia de un focuser mai bun, crayfordul e ok desi nu are dual speed, ii poti pune motorizare.

Daca vrei neaparat sa cheltui bani n-as alege un refractor din cele enumerate, desi nu le-am analizat prea atent.
Fie un tak, tsa 102, fie un sc de 8/9" combinat cu o montura motorizata EQ cred ca sunt suficiente.

Dar daca vrei sa divizezi munca, un refractor scurt (fie un rtf gen skywatcher sau un ed 80) plus un planetar dedicat (poate fi un newton f6-8 sau un cass/dk pe care ti-l faci custom sau adaptezi unul existent). Mai e varianta: tubul il pastrezi, adaugi oglinzi gen cass si ai si un newton si un cass in functie de necesitati desi e incomod sa tot schimbi oglinzi. Colimarea vine si trece, odata facuta, daca nu esti exigent e floare la ureche, nu-ti trebuie cinestie ce scule, doar sa vezi odata cum se face.

Uite niste preturi mai europene: www.teleskop-express.de