-----------------------------------
dragos.p
14 Mar 2012 15:07


-----------------------------------
am sa va fac un mic rezumat din experintele mele de frustrat intra-ale astronomiei(pe langa celelalte multe frustrari din celelalte)
- prima observatie pertinenta, a fost ca imaginile in ocularele primite odata cu telescopul aveau un camp vizual cu atat mai mic cu cat scadeau mm din lentila
- a doua observatie, cu barlowul imi scadea luminozitatea
- prin micsorarea campului vizual, ma facea sa umblu foarte des la manetele de pe montura, ceea ce ma facea sa-mi imaginez deja un go to si sa-mi dau cu tesla...pe la fluiere
-focusarea mi se parea ca are pasii forte mari
- cautatorul, era foarte incomod si-mi venea sa-mi iau binoclul de teatru pe care il aveam din clasa 4-a sa-l ridic la rangul de hubble
deci primele masuri, din experienta a fost sa-mi iau 2 oculare mai bune , WO de 9 si 15 mm cu degree de 70 de grade
mi-am luat un cautator cu diagonale 8x50
si evident niste filtre, mai ales un filtru lunar, ca de cate ori ma uitam la luna aveam ochii de parca as fi sudat in portul constanta
urmand in planurile mele de update un focuser cu doua viteze
si un barlow mai acatarii
dar am realizat ca, ar fi mai ok, daca as trece la o etapa de "maturizare"al instrumentului(a nu se citi printre randuri)
locuiesc in crevedia, deci departe de bucurestiul dezlantuit, si cred ca este una dintre hotararile mele cele mai intelepte sa ma despart de minunatul"bucuresti
ideal, mi-am imaginat o montura azimutala gen az5, cu go to, nu stiu daca exista, si pe aceeasi montura sa am omegonul impreuna cu un alt instrument, aici sper sa ma ajutati, sa fac o alegere inteleapta
sunt gata sa merg la observatii, pun la bataie masina, benzina, si ocularele, nu as lua telescopul ca imi rup mijlocul cu eq3, care are vreo 16 -18 kg