-----------------------------------
valy
14 Mar 2012 14:14


-----------------------------------
Cu refactoarele e o problema putin mai complicata:
- exista achromate.  Care ar merita atentia ar fi: rft (gen f/5) pentru camp larg, luminoase, sunt relativ ieftine, merg la magnificatii mici, merg la obiecte mai difuze, mai putin la planete. Mai sunt cele cu f>10, care merg la planete, dar sunt lungi ca dimensiunea tubului. Sunt colegi care apreciaza fiecare din cele doua categorii. Important e sa le folosesti acolo unde sunt bune.
- exista apo care pot fi dublete, triplete sau mai mult, fiecare cu cat adaugi lentile si ED (ED e un tip de sticla ce ajuta la imbunatatirea calitatii imaginilor produse, aberatii mai putine, dar nu inexistente) cu atat creste pretul dar si calitatea, corectiile se imbunatatesc, camp plat, si altele. Acestea sunt insa evidente mai mult la foto sau in conditii de magnificatie mare. Eu am un ed 80 si sunt multumit, vizual pare perfect, e mic, usor, ar fi recomandarea cea mai recomandata.

APO nu inseamna un anumit design optic, un anumit numar de lentile, sau un anumit tip de sticla (ED de exemplu, dar si aici sunt diverse tipuri de ED-uri), inseamna mai mult un standard de calitate insa ai grija cu catalogari gen APO puse pe diverse instrumente, trebuie citit printre randuri, pe principiul ca nu tot ce zboara se mananca.

Apropos, vrei planete sau DSO. Il vei folosi din bucuresti sau il scoti si la un cer mai curat? Ai masina? O sa te loveasca vreodata si partea cu foto?

Defapt recomandarea mea cea mai recomandata ar fi tak tsa 102. Nu-ti vinzi sufletul, dar nici pe departe. Sau daca nu ai nevoie de suflet, fsq 106.