-----------------------------------
Teo
04 Mar 2012 19:44


-----------------------------------
Intervin si eu cu un scurt raport de observatii Lunare, realizat in ultimele doua nopti.

Privind prin luneta cu obiectiv Carton de 60/800 mm, am putut observa detalii fine pana la 240 X.
La acest grosisment imaginea nu devenise "soft" dar se inunecase destul de tare incat nu mai era comod pentru ochi sa maresc in continuare puterea. 

Cele mai odihnitoare imagini pentru ochi si de asemenea cele mai pline de detalii sharp, le obtin folosind ocularele de 6 mm ( 133 X ) si 4 mm ( 200 X ).

La 133 X am putut observa cu usurinta ca niste varfuri muntoase in interiorul craterului Copernic.
Puterea de 200 X nu a adus detalii suplimentare dar a marit detaliile initiale facandu-le mai usor de observat.

Deja la 240 X nu mai apar alte detalii iar imaginea se intuneca mult. Deci nu se justica sa utilzez un grosisment mai mare de 200 X la vizual.
Poate daca as atasa o camera sensibila de genul X sau Y atunci ar merge pana spre 400 X, cum bine am vazut la testele terestre. 
Asa cum spune si domnul Zoth, aceleasi detalii le urmaresc si eu, cum ar fi aschiile de rugina, suruburile ori firele de la antene.
Nu exagerez cand spun ca am vazut in bataia soarelui amanunte la 400 X  pe o antena ! 
Totusi  la observatii astronomice vizuale nu se merita sa trec de 200-240 X cel mult.

Atasez mai jos si o poza cu mica luneta. :)

Teo