-----------------------------------
aecrimla
14 Oct 2006 21:20


-----------------------------------
Mai tu nu sti ce spui. Cu 1300 euro eu pot sa imi iau telescop de 16" (400mm) si nu platesc la el nici o vama nimic (daca era cazul). 
Telescopul de care zici tu ca se merita este o "teapa" comerciala. Ce iei la banii aia? Un telescop alt-azimutal cu encodere digitale. Adica o sa trebuiasca sa il muti tot cu mana ca NU ARE MOTOARE si deci nu are goto si alte chestii. 
In cazul telescopului de 8" diferenta de la 722 euro la 250 euro pentru doar niste encodere care le iei cu 100$ din SUA, NU MERITA.
Numai bine!
Poate ca ai dreptate ca este o caruta de bani dar eu nu prea am timp sa ma orientez pe cer ...am un program foarte incarcat shi asa ceva ma ajuta la ghidaj.
Chiar daca nu are motoare care sa intoarca Montura singur , am vazut ceva care se poate edapta la montura Dobson care o poate face Motorizata. cred ca aici pe site era cineva care a postat ceva poze si modul de realizare.
Sa stii ca nici pe mine nu ma dau banii afara din casa dar prefer in putinul timp liber pe care-l am sa pot admira cerul prin telescop nu sa caut cu ochiul liber sau binoklu constelatiile sau , ma rog alte corpuri ceresti ca sa le vad f putin ... 
Majoritatea se vad bine dupa miezul noptzii care mie-mi sunt peste masura shi foarte rar sa le vad, deoarece tre sa merg la lukru in ture de zi sau / si de noapte.
Deci, mie chiar imi convine sa pot folosi Ghizmo'urile alea decat sa nu pot folosi telescopul deloc .
Mai tre' sa treaca vre-o 5 - 6 ani sa pot zice si eu cand ma trezeste cineva in miez de noapte si ma duce-n curte care , ce constelatie este , uitandu-ma doar la ceas si la bolta cereasca .
pana atunci ma ajuta f. mult asa ceva .

Merci.