-----------------------------------
URANUS7
01 Mar 2012 15:49


-----------------------------------
1500  :shock: 
Deja se naste intrebarea: cum se compara cu un DSLR modern (gen canon 600D/60D sau pentax k5/nikon d7000 care au tot senzori sony de ultima generatie) din punct de vedere DR, noise, sensibilitate, etc? Cam toate sunt mai ieftine de 1500USD, bat spre 800-1000E.

PS: am gresit, am editat mai sus, 360 sec (6 min, asa zic acolo in link)

Valy, 

Oricat de moderne ar fi Dslr-urile (gen canon 600D/60D sau pentax k5/nikon d7000 care au tot senzori sony de ultima generatie) ele NU SUNT RACITE SI AU TIMPI DE EXPUNERE EXTREM DE LUNGI PE DSO( multiple serii de expuneri , dark-uri, flat-uri, etc) .
Senzorii lor apartin altei clase si nu sunt capabili sa integreze imagini ale obiectelor cu emisii de aproximativ 10**( - 8  ) luxi in cateva secunde. Senzorii lor  sunt ALTCEVA.  Intram in domeniul FOTO cu ele.

Aici e domeniul Live Astronomy cu poze "instant" :). Este o optiune de a face observatii (poze)  cu camere, la rezolutie mica dar timpi de expunere extrem de scurti. 
Mai nou, se fac acum pe asemenea camere ( mallincam) si postprocesari rapide, LIVE care cresc fantastic de mult calitatea imaginii. Exista soft-uri specializate pentru asa ceva si se obtin in final imagini mult mai frumoase decat cele postate mai sus, in timpi foarte scurti. 

Calitatea echivaleaza cu proiectia unei imagini de mare rezolutie scoase cu un DSLR, pe o matrice de 811x508 pixeli. Castigul este in final l timpi foarte scurti de expunere si eliminarea  post-procesarilor clasice gen DSLR, lungi , consumatore de timp si energie. 
Am sa fac niste transmisiuni in DSO cu Mallincam la care se vor vedea diferentele.
Deocamdata ma chinui cu "organizarea" balconului intr-un Observator modernizat . :)
Am uitat sa mentionez ca obiectele aflate in miscare in DS se pot vedea LIVE (Garrad, etc) functie de puterea telescopului. Protuberantele de pe Soare, la fel, unele dintre ele pot fi vazute intr-o miscare lenta, intorcandu-se inapoi,  urmand liniile de camp magnetic ( in aproximativ 10-20 minute).