-----------------------------------
Teo
29 Feb 2012 15:40


-----------------------------------
M-am tot uitat si eu pe imaginea postata dar nu am vazut niciun detaliu exprimat clar care sa justifice folosirea unui astfel de grosisment.
Nu vreau sa va stric entuziasmul dar cred ca imagini cu definitie buna in care se pot distinge detalii clar se intampla pentru obiectivul asta numai pana in maxim 180-200x.
Sper sa nu fie cu suparare ...

Sigur ca da. Exact asta am observat si eu in practica.

Puterea de 200 X ar fi maximul la care obtin imagini frumoase si bine definite prin acest obiectiv.

Oricum testele la 400 X si 600 X au fost facute, utilizand o oglinda diagonala relativ ieftina, un Barlow acromat de calitate medie ( Meade telenegative 3 X ) plus Barlow-ul nr. 2 inclus din fabrica in ocularele de 6 si 4 mm "Planetary", iar in fata lunetei aveam crengi de copaci si turbulenta extrema de la aerul cald care iesea din casa.
Imaginea prin 2 lentile Barlow, o diagonala nu chiar de top si apoi prin sticla ocularului iar la urma prin lentilele camerei...plus crengile de copac si turbulenta.... dau multe efecte nedorite.
Exceptand acesti factori, sigur ca in realitate, imaginile cele mai frumoase se obtin pana la 200 X .

Din pacate, chiar si la 200 X intra in calcul si Barlow-ul inclus din farbrica in ocularul de 4 mm Planetary. Daca as utiliza un ocular ortoscopic de 4 mm, cu siguranta imaginile ar fi si mai bune la 200 X.

Aceste teste le-am facut insa doar din pura curiozitate. :)