-----------------------------------
saiph
10 Feb 2012 22:40


-----------------------------------
@saiph multumesc mult pentru linkuri. Daca vrei sa-mi spui, pentru luna, ce filtru imi trebuie? ce culoare? si ce stil, deep, light, sau nu conteaza, conteaza cum vad eu? daca mi-e bine la ochi? sau cum e cu filtrele astea? de unde sa stiu ce sa achizitionez ?

Pai Luna arata cel mai bine prin filtre: gri (neutru, cum mai e cunoscut, desi in optica si culoarea verde tot neutra este considerata), verde, galben, portocaliu si cateodata si deep-red, dar filtrele astea au si o doza de subiectivism - nu toti avem aceeasi sensibilitate/afinitate pt o anumita nuanta.

Pentru vizual eu merg pe filtrele deep pentru ca izoleaza destul de bine nuanta si permit acromatelor rapide sa redea imagini bune - fara "curcubeu" la margine. Desi preferatul ramane polarizorul (are si functie de filtru colorat variabil - daca inversezi componentele).

http://www.cloudynights.com/classifieds/showproduct.php?product=54701&sort=&cat=18&page=1

Luna e bine sa o privesti prin luneta la puteri mici prin filtrul neutru, intrucat, mai ales in fazele ei mari (aproape de "plina", sau <= 100%) tinde sa te cam orbeasca, iar noaptea nu prea e o incantare sa vezi un disc mare negru peste tot, se presupune ca te adaptezi la conditiile de semi-intuneric (bine, cu Luna atat de mare e cam exagerat sa-i mai zicem intuneric).

Incearca sa o observi la puteri mai mari, pentru ca odata cu cresterea puterii, scade pupila de iesire (apertura impartita la putere) si odata cu ea si cantitatea de lumina ce iese (aproape direct proportional - e o lege mai mult logaritmica) si vei putea sa te bucuri de cratere si fara filtre, eventual cu un light green, daca tii neaparat, sau galben, sau orange, cat sa iti creeze o impresie mai calma lumina reflectata de suprafata ei.


Spor!