-----------------------------------
starbuck
08 Feb 2012 20:11


-----------------------------------
Teo, nu cred ca e unul pe site-ul asta sa nu fi experimentat una dintre cele mai placute stari de soc atunci cand a vazut prima data Luna prin telescop la macar 25x !

Un binoclu reprezinta primul pas teoretic (din ciclul "fa ce spune popa si nu ce face" :) ) dar daca acel dracusor numit curiozitate e mai puternic (la mine cel putin a fost si pariez ca si la multi altii) atunci telescopul face regula. 

Estera, cred ca in final o reteta ar fi urmatoarea combinatie:

1. Ia-ti un telescop cat mai ieftin sa vezi Luna si cat de cat un Jupiter sau un Saturn macar la 150x sau incearca la cunoscuti/club local.

2. Apoi ar fi un binoclu, eu as zice obligatoriu pentru o invatare eficienta a cerului mai ales in conditii de oras unde vizibilitatea cu ochiul liber lasa foarte mult de dorit.

Modele recomandate: Celestron Sky Master 15x70 sau  BTC 15x70. Unii spun ca BTC-ul are calitate optica mai buna.

http://www.astrovest.ro/home/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=67&Itemid=79

http://www.astrovest.ro/home/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=73&Itemid=85

3. In sfarsit daca te decizi sa mergi mai departe ar urma un telescop mai ca lumea.
Pe scurt din experienta mea, cauta unul de diametru (apertura) cat mai mare si cu raportul focal (F = distanta focala / apertura) de la F/6 in sus (F/7, F/8/ etc) . Astfel vei putea achizitiona si oculare la pret convenabil, fara corectiile de distorsiuni specifice pt. telescoapele <= F/5, corectiii foarte scumpe de altfel. 

4. Mai mult decat pana aici, iti doresc sa castigi la loto sau sa-ti pice vreo mostenire avand in vedere cate vei dori sa-ti iei. In caz de asa ceva (Doamne ajuta ! :) ) sa-ti iei/amenajezi o casa undeva la tara si sa ai parte de un cer negru adevarat. In fine, casa ar fi cazul ideal intr-o astfel de locatie, ideea e de iesire afara. Abia la un cer negru incepe distractia adevarata !