-----------------------------------
Alex Dumitriu
17 Ian 2012 13:17


-----------------------------------
Cred ca unii isi dau cu parerea in domenii in care nu sunt prea bine documentati, iar comparatia cu Uranus (care de fapt a fost numita de Herschel Georgium Sidus, adica Steaua lui George, sau Planeta Georgiana, in onoarea "finantatorului" George al III-lea) si satelitii galileeni e cel putin absurda, avand in vedere ca vorbim de categorii total diferite de obiecte, cu reguli DIFERITE de creditare a descoperirii. Cum am spus si in primul meu mesaj (dar care se pare ca a trecut pe mod de invizibilitate, pt ca nimeni nu l-a bagat in seama), creditul de descoperire se acorda o singura data, celui care a respectat/indeplinit niste reguli bine stabilite in cadrul comunitatii astronomice internationale, iar restul observatiilor premergatoare creditarii descoperirii sunt in categoria de precovery; nu am stat sa verific cei aproape 600.000 asteroizi existenti, dar dintr-un esantion de aproape 500 asteroizi, aproape 50% dintre asteroizi au observatii premergatoare descoperirii oficiale (a se vedea si cazul unor obiecte mai cunoscute, gen asteroidul Apophis sau planeta pitica Eris). Asa ca "predescoperitor" nu exista.

Iar aducand in discutie scuza patetica cu "contextul istoric"... sa fim seriosi, din 1801 pana in 1930 au fost creditate descoperirile a multe sute de asteroizi, dupa cum se poate vedea pe link-ul urmator:

http://www.minorplanetcenter.net/iau/lists/NumberedPerYear.html

Cum a spus si Garreth Williams (un om al cuvintelor putine, dar extraordinar de clar in exprimare), masuratorile lui Demetrescu au fost aproximative, iar extrapolarea la o orbita circulara! Adica ceva din categoria "cam pe aici pe undeva e ceva". Cum de au reusit cateva sute inainte de Demetrescu ar trebui sa fie un adevarat mister daca am lua in considerare "contextul istoric"

Oricat de mult as vrea sa creditez comunitatea astronomica romaneasca din toate timpurile, adevarul stiintific este ca nu a fost descoperit niciun asteroid dintr-un observator de pe teritoriul Romaniei. Asta e realitatea, iar cui nu-i convine, e liber sa-si faca propriile organizatii care sa aloce credite pe descoperiri de obiecte astronomice dupa propriile reguli, astfel incat realitatea sa fie mai placuta propriilor convingeri si idei... din pacate, nu asa functioneaza stiinta.