-----------------------------------
Mosu'
14 Ian 2012 19:55

!
-----------------------------------
Nu se fac decat presupuneri pana vedem calendarul real aprobat. Daca avem fizica si astronomia intercalate atunci va fi doar pe hartie deoarece oricine isi da seama ca n-ai cum sa soliciti un elev sa dea o proba de teorie dupa ce a pierdut noaptea uitandu-se pe cer. Daca nu inca e posibil ca in maretia lor, cei ce decid sa simuleze observationala!(frumoasa exprimare, inca mai rad de fiecare data cand vad expresia in precizari) sa insiste tot pe harta muta . Si asta deoarece sincer vremea ne este impotriva de doi ani, acum trei a fost pe bune. Si la Baia Mare am ratat cu o ora pregatirile. Tot voi , elevii, puteti solicita observationala si proba practica (adica barajul, analiza datelor, nu confundati cu observationala Ghitzza) adevarata ministerului la fel cum eu solicit de ani buni o harta muta la judeteana. Cati ati facut o solicitare in acest sens? Nu uitati ca la lot probele de selectie au fost cu telescopul in fiecare an.
In acest an , daca se reduce drastic numarul participantilor, proba observationala oricum va dura mai putin. O combinatie baraj plus observationala la Nationala este inca greu de imaginat.
Olimpicii sunt elevi si au si ei dreptul de a fi pasionati, iubitori de cer senin, pierzand multe ore la observatii, numai ca in plus mai lucreaza si teorie. Toti au inceput practic la telescop ulterior alegand sa se perfectioneze si teoretic, intrand in categoria avansatilor.
Aici se vede deficienta unui instrument ales pe criteriul mare in loc de util. Degeaba am un telescop de 1m daca nu ies cu el decat de doua ori pe an. Deci stabiliti-va prioritatile si nu uitati ca un 150 mm va e suficient si pentru observatii si pentru spinare. Nu pentru cercetare dar cate puteti face cu el pana ajungeti acolo!