-----------------------------------
Sorin Sfartz
11 Ian 2012 17:31

Primul test - M42
-----------------------------------
Ma straduiesc de ceva vreme sa incropesc un "setup" pentru fotografie astronomica. 
Am reusit pana la urma sa pun impreuna pe o montura CGEM, o luneta Skywatcher ED80 x 600 cu o camera Canon 450D montata afocal si o alta luneta chinezeasca ieftina 80x400 - folosita pentru ghidaj. La aceasta din urma, e montat afocal un webcam SPC900NC, pe care l-am modificat pentru expuneri lungi.

Anterior mai facusem cateva teste - fara ghidaj si fara o aliniere polara buna si evident nu obtinusem nimic, in special din cauza alinierii polare. Toate testele le-am facut din balcon, din care se vede doar orizontul E-S. Astfel ca e foarte foarte ... imposibil sa faci o aliniere polara decenta acolo.

In fine, pana la urma dupa multe incercari am reusit sa aliniez cat de cat montura, iar in final am folosit PHD guiding si am reglat latitudinea monturii pana ce driftul unei stele estice era minim.

Acum cateva zile cerul a fost cat de cat acceptabil, asa ca iata si primul test. 
Scopul principal al testului a fost verificarea ghidajului prin PHD si a echipamentelor mentionate. Am lasat PHD sa ghideze si dupa declinatie.
Atasez aici o poza cu expunere 1 min si o alta cu expunere 9 min. Sunt niste "crop-uri".
Am umblat doar putin la "levels" pentru a face cerul ceva mai negru. Nu am facut calibrari etc. Zona aceea rosie din partea de jos a pozei expusa 9 minute, este de fapt lumina parazita de la becurile de iluminat stradal.

In poza de 9 min se vede clar ca stelele sunt ovale si chiar si in cea de 1 min parca se vede ceva similar. 
Problema este ca ovalitatea pare sa fie pe o directie oblica, iar eu imi amintesc ca am rotit camera pana ce declinatia si ascensia dreapta erau aliniate rectangular cu cadrul. Asta inseamna ca sunt probleme cu ghidajul pe ambele directii?

Apreciez orice sfat privitor la ghidaj, dar si la pozele in sine.