-----------------------------------
ZENDOW
31 Dec 2011 13:35

MONTURA PARALELOGRAM
-----------------------------------
Daca nu ai timp sa o construiesti poti sa o cumperi :
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p3882_Orion-Paragon-Plus-Binomount---Montierung-fuer-Fernglaeser.html, Dar costurile trec de 400 EUR si cred ca nu are stabilitatea celei pe care am construit-o din lemn. In plus sunt sigur ca un trepied de lemn este mult mai bun decat cele din metal, singurul plus pentru cel metalic fiind probabil portabilitatea.

Pe mine montura paralelogram nu m-a costat mai mult de 300 RON, dar implicarea mea a fost totala, pentru ca nu gasesti pe nimeni daca nu are aceasta pasiune sa o faca la comanda. E nevoie de un atelier de tamplarie de lemn , un lacatus bun pentru partile metalice, o placa de teflon din care sa decupezi saibe (saibe de asemenea dimensiune de teflon nu se gasesc in Romania) plus partea de proiectare. Dimensiunile nu sunt critice si se pot adapta in functie de ce-ti doresti : portabilitate (cu dimensiuni mai mici) sau versatilitate (cu dimensiuni mai ample). La mine partea orizontala cea mai lunga are 1 m, iar verticala cea mai mare 0,4m. 
Trepiedul de lemn trebuie cumparat(la second hand e mai ieftin).

Indiferent pe care solutie o vei adopta satisfactia unei asemenea monturi pentru binoclul astro este maxima!

La multi ani!