-----------------------------------
Doru Dragan
30 Dec 2011 16:43


-----------------------------------
Din pacate nu exista o "sursa impartiala de testare a telescoapelor astronomice de orice tip". Neamtul de care vorbeste Tavi F. (dl. Rohr) este un adevarat neamt din Germania si ca atare e destul de dificil de apelat la el pentru un test impartial. El nu face decat sa testeze unele instrumente care ii ajung pe mana. Una e sa activezi pe www.astro-foren.de si alta e sa activezi pe www.astronomy.ro. Asta este! Cei din Romania s-au cam obisnuit sa apeleze la Tavi S. in caz ca au nevoie de un test optic la instrumente astronomice. Cat de partiale sau impartiale sunt aceste teste pot decide doar cei care beneficiaza de ele. Deocamdata cei mai multi par multumiti. Dealtfel nimeni nu se decide prea usor sa-si dea instrumentul la testat. Deobicei daca se ajunge aici este din cauza ca sunt intr-adevar probleme serioase. Atunci cand s-a anuntat un MEADE Lightbridge ca vine la testat am discutat cu Tavi S. si ne-am pus problema daca nu cumva cel care-l trimite face ceva greseli (colimare). Tavi S. l-a si indrumat sa faca toate corectiile posibile. Si totusi se pare ca instrumentul este execrabil. Eu am citit mai demult un articol in Sky & Telescope in care se spunea ca daca un client face reclamatie in privinta unui instrument astronomic, acesta este inlocuit fara nici o discutie. Si era vorba despre piata americana. In cursul fabricarii in serie a acestor instrumente, apar uneori unele cu defecte. Acestea nimeresc la un client care daca e mai pretentios (si nu e ha...at din Romania) il reclama si ii este inlocuit.