-----------------------------------
Tavi F.
21 Dec 2011 12:17


-----------------------------------
Anuntul este valabil in continuare.

Chiar asa dificila vi se pare construirea partii mecanice a tubului optic pentru un telescop Cassegrain?! Cel putin in forma ei primara, insa perfect utilizabila la observatiile nocturne (in special astronomice), structura tubului sigur nu e mai complicata decit cea a unui telescop newtonian. In plus, colimarea Cassegrainului e mai usoara.

O sa raspund, si-n public, la o intrebare, si anume: "daca acest set C este potrivit pentru astro-foto?" 
Raspuns: Da, este foarte bun la fotografiile planetare, selenare si solare. (Iar senzorul fotosensibil va fi plasat direct in planul focal al sistemului, fara surplus de componente optice interpuse.) Dar telescopul instalat pe o montura ecuatoriala rigida si dotata cu orologerie, poate fi folosit si la captarea unor imagini ale roiurilor stelare globulare si nebuloaselor planetare.  
Argumentatia nu consta in vorbele mele subiective, ci in pozele afisate. Ba mai mult, o fotografie de a mea (continind numai 233 cadre stacuite), la Jupiter, facuta in 18.11, cu set-upul descris si freastra de filmare extinsa la ~4 min (..4min 10sec), prezinta un nivel al detaliilor similar cu cele redate de o vestita luneta apocromata Equinox D120mm + camera astro dedicata! Ma refer desigur la imagini obtinute in aceeasi zi, cam la aceeasi ora, cu diferenta ca utilizatorul refractorului se afla intr-un oras putin mai la nord de Craiova, deci cred ca pot presupune ca turbulenta fusese cam de aceeasi intensitate in ambele locatii.
Equinox 120 costa "doar" 7150 lei! (tubul optic)... nu-i nimic, e bine pentru snobi.

nota: Rezervarea componentelor optice disponibile o fac pentru cel mult 10 zile. Adica, un eventual interesat isi poate anunta intentia de achizitie a acestora cu cel mult 10 zile in avans fata de momentul in care estimeaza el ca va putea lansa comanda ferma.