-----------------------------------
Doru Dragan
03 Oct 2006 10:43

De ce un cassegrain? De ce nu!
-----------------------------------
V-am tot urmarit dezbatand in ultima vreme despre tot felul de maksutoave. Nu m-am bagat pentruca subiectul pe mine unul nu ma atrage. Parerea mea e ca e vorba de bani foarte multi pentru rezultate relativ slabe. Rezultate mult mai bune se pot obtine cu un cassegrain dar din pacate nu se prea gasesc de vanzare iar alea care sunt, sunt cam scumpe. Intrebarea care se pune este "se poate construi un cassegrain?". Pana de curand as fi ezitat sa ma bag intr-o asemenea discutie dar la momentul asta lucrurile sunt ca si rezolvate. Bine-nteles topicul asta se adreseaza celor care stiu cate ceva despre constructia de telescoape. Daca stiti sa faceti o oglinda sferica, mai trebuie sa invatati sa o parabolizati. Daca stiti sa si parabolizati, e si mai bine. Deci se cauta pe internet un program de proiectarea telescoapelor numit MODAS. Se "proiecteaza" un cassegrain. Se face oglinda principala. Se poate apela la Tavi pentru oglinda secundara. Se poate apela la Tavi si pentru parabolizarea oglinzii principale. Rezultatul e un telescop de (sa zicem) 1 m lungime cu un focar echivalent de (sa zicem) 4 m ceea ce inseamna acces la mariri mari fara a recurge la Barlow. Ganditi-va!