-----------------------------------
Tavi F.
11 Dec 2011 13:39


-----------------------------------
Citeva cuvinte despre tubulatura contra luminii parazite:
- acele tuburi sint indispensabile doar la observatiile diurne (in general terestre);
- in cazul observatiilor astronomice nocturne, elementele respective pot lipsi (dupa cum se observa si in imaginile mele ale telescopului de proba), dar sint totusi recomandate a fi executate in timp, pentru a evita situatiile neplacute cind un eventual bec stradal, aflat la un unghi mic fata de axa telescopului, ar lumina direct in ocular.

Constructia mecanica propriu-zisa n-ar trebui sa sperie pe nimeni... exista diverse variante ale tubului: scheletic/metalic, fie din tub PVC etc. Cu ceva munca placuta, instructiva si costuri suplimentare reduse, se realizeaza acest telescop Cassegrain... la niste cheltuieli finale mai reduse decit orice alta varianta comerciala de telescop asemanator. Nivelul de detalii, ale obiectelor vizualizate prin telescop, este ridicat, se poate merge pina la grosismente de 320x. Eu voi oferi suport tehnic/sfaturi ulterioare, in caz de necesitate.

Mai subliniez faptul ca in toate acele teste nul de ansamblu, focala rezultanta este de 4 metri; Fech/D=25! Deci verificarea se sensibilizeaza, devenind dubla fata de una efectuata in focarul unei oglinzi avind aceeasi deschidere, dar F=1000mm si prin autocolimatie pe oglinda plana (dubla trecere pe ipotetica oglinda testata, D160mm; F1000mm). Mai conteaza desigur finetea retelei Ronchi si plasarea acesteia fata de focarul oglinzii... pe masura ce se apropie de focar (mai putine linii vizibile), creste sensibilitatea testului. 
Conform imaginilor, eu am considerat optim un numar de 2..4 linii negre Ronchi.
Setul D ar putea fi chiar la L/10 pv in frontul reflectat... insa am zis sa nu avansez valori fara numar, fara numar, n-as fi rezolvat nimic. 

Desi recent n-am prins o atmosfera chiar prielnica fotografiilor la Luna, exista totusi zone bine focalizate (orice persoana interesata le poate remarca). Setul C l-am demontat de pe telescopul experimental, in viitorul apropiat sigur nu vor mai urma poze prin acele oglinzi.