-----------------------------------
Catalin Paduraru
03 Oct 2006 00:04


-----------------------------------
Ca observatie: pentru vizual nu recomand lunete fiindca in 90% cazuri un telescop este mai bun ca o luneta ca utilitate si cantiate de lucruri pe care le poti vedea.

nu stiu ce fel de comparatie faci aici pentru ca nu dai nici un reper in ce priveste cele doua clase de instrumente. daca in comparatia ta intra un reflector cu oglinda de 200mm si un refractor cu obiectivul de 80mm, atunci ai dreptate, dar daca ar fi sa compari doua instrumente cu aceeasi apertura, te afli departe de adevar.

daca e sa analizam cele doua comparatii ar trebui spus ca prima nu prezinta nici o relevanta pentru ca e cel putin dubios sa faci o asemenea comparatie. daca insa trecem la a doua comparatie, fizica si optica nu ne lasa sa spunem asa ceva. o luam deci ca si parere personala si atunci mai merge...

Zircon, vreau sa spun ca tu cu o luneta de 80mm si eu cu un telescop de 114mm, eu o sa vad mult mai multe obiecte ca tine, si asta cu o lejeritate socanta. De ce? Fiindca eu am apertura mai mare, chiar daca e opturata de secundara. Si am si puterea de separatie mai mare, deci o sa vad mai multe detalii ca si tine cu luneta de 80mm. Da, tu o sa ai un contrast mai bunicel, dar de obicei asta nu justifica diferenta de pret.
Logic ca daca ai o luneta si un telescop cu aceleasi diametre, luneta e mai buna. Dar tu nu poti sa iti iei o luneta mai mare de 150mm, pe cand eu pot sa imi iau un telescop de 400mm si cu bani mai putini decat luneta ta ;) Ia spune acum cum ti se pare comparatia? Crezi ca iesi in pierdere?
Si sa nu uitam ca cele mai bune astrografe sunt sisteme cu oglinzi.
Dar dupa cum am mai spus totul este parerea mea in urma experientei pe care o am. 
Si ca idee, un telescop de 114mm o sa aibe un jur de 5-6Kg.
Numai bine!