-----------------------------------
HoO_Germany
01 Oct 2006 21:52


-----------------------------------
Eu sant sigur, ca noi am vorbit deja de cel putin de vreo 2 sau 3 ori despre asa monturi ca felul asta Nextar. Dar bine, mai vorbim o data  :) 

Montura in sine nu cred ca e foarte proasta, doar ca nu duce fotografic. Un Nextar de 4" are 5kg tubul si montura vreo 4.5 kg. Despre design si fabricatie nu stiu ce sa zic, dar eu ma gandesc ca in cel mai rau caz o montura minima e un trepied de 10E fabricat in china. Atata timp cat tine instrumentul fix (presupunand ca nu bate vantul afara) sunt destule lucruri de invatat (daca esti incepator, cum e cazul meu). Eu m-am distrat cateva nopti co o improvizatie si nu pot sa zic ca am fost deranjat foarte mult (bineinteles ca nu voiam sa fac poze prin binoclu sau alte asemenea nabadai). 

Proasta nu este montura, si daca este pusa cu un telescop "scurt" de cam max 4- 5 kg, merge bine. Fotografic poate fie folosita, dar numai pentru tumpuri scurte, de max. 3 min cu o focala de max 500mm. Dupa acest timp, intra deja derotatia cerului, impulsata ca montura este pusa azimutal. Ca sa nu se obtine aceasta derotatie, trebue ori sa fie pusa montura paralctic, sau sa fie cumparat un derotator, care se pune la focusser, inainte de aparatul fotografic.


Intrebare ar fi daca un instrument mai mic(usor) se comporta cu mult mai bine decat cu tubul pentru care a fost conceputa. Eu inclin sa cred ca da. 

Aici ai dreptate, un tub mai mic se comporta mia bine ca unul greu/mare.
Montura este "imbracata" cu piese de plastic afara, dar bratul sub aceasta acoperire de plastic este din aluminiu.

ceea ce nu stiu este modul de fabricatie, noisul-ca sa zic asa, nu stiu daca exista termenul asta pentru monturi-; oricum din ce vad pe net, celestroanele mi se par interesante si ieftine pentru un incepator. Sper sa nu fie foarte proaste. 

Nois-ul este cam tare, asa ca daca stai la un bloc cu multi vecini, si mergi cu montura pe balcon, ei o sa te auda noaptea. Cum s-a zis, proaste nu sant dar exista mai bune.