-----------------------------------
horatius
08 Noi 2011 23:28


-----------------------------------
Tot apare din cand in cand in discutiile despre oculare aprecierile exterm de bune la adresa unor oculare care sunt in realitate slabute. Ma refer aici la asa numitele planetare si la super plossurile seria apo. Din experientele mele (si nu doar ale mele), aceste oculare au singurul merit de a oferi o imagine bunicica la bani putini. Ocularele planetare SkyWatcher nu sunt cele mai bune oculare planetare, ci doar cele mai ieftine oculare ce produc o imagine buna, decenta, cu camp vizual mai mare decat un plossl. In realitate ele nu au nimic de a face cu ocularele planetare, sunt doar niste oculare de camp larg cu 6 elemente cu focale scurte. Au cromatism vizibil, reflexii parazite care sunt cea mai mare deficienta a lor, camp puternic curbat. Sunt oculare muuuult mai bune pentru planete, in sensul contrastului, definitiei, aberatiilor cromatice inerente, de exemplu ortoscopicele, monocentrice, super plossurile (AP, TMB, chiar si Televue). Chiar si Panopticele si Ethosurile dau imagine mai buna la planete decat planetarele SkyWatcher, cu toate ca au mai multa sticla in structura, datorita in principal calitatii opticii. Idem cu super plossurile seria apo, nu au nimic apo in ele, au aberatii cromatice din plin si sunt doar niste oculare simetrice de calitate variabila, slabute care dau imagini acceptabile, utilizabile daca nu ai pretentii si experienta; campul vizual in focalele sub 17mm este distrus la margine si datorita stopului de camp taiat din topor si datorita opticii.  Orice incepator dupa ce i-am aratat un ocular bun a remarcat instant plusul de calitate fata de plossurile ieftine.

Revenind la topic la 1000 lei iti pot recomanda ori un all-in-one cum e un Hyperion Zoom (sau Zeiss Zoom 8-25, dar mai scump), ori focale separate precum X-Cel LX, un Axiom LX sau un Pentax XW sau chiar si un Panoptic. La hyperion zoom  tocmai a aparut un barlow numit tot hyperion zoom 2,25X optimizat pentru acest ocular care micsoreaza focala pana la 3,5mm. Din primele mele teste barlow-ul e extrem de bun, nu se observa diferente de calitate a imaginii cu el fata de fara el, as spune ca face parte din structura ocularului. Ramane sa mai testez, dar nu cred ca va dezamagi.