-----------------------------------
lucia lucia
29 Sep 2006 01:14


-----------------------------------
si doar v-am rugat să-l cetiți pe Platon...
Zău așa, nu trebuie să vă supărați. Filosofii ăștia sunt mai profunzi decât vă puteți imagina... Nu se știe de unde sare iepurele.

Bunăoară, tocmai m-am întors (e aproape 1 noaptea) de la Sihăstria, poate o știți, o mânăstire din Neamț. Am fost acolo cu tata, să ducă doi călugări. Din vorbă-n vorbă ... n-o să ghiciți cu ce m-am trezit. Vă spun eu: cu o discuție de ți-e mai mare dragul despre BB și anizotropia radiației de fond. Ei bine, la asta chiar nu m-am așteptat. Imaginați-vă doi călugări discutând teofizică și cosmologie, imaginați-vă doi călugări care cetiseră pe Morris, Huxley, Bohm, Rene Thom... 

De ce nu-l încercați, nițel, pe Platon? El definește 5 tipuri de mișcări, printre care cea mecanică e numită "schimbare a locului"... mult mai plin de înțeles decât ceea ce numim noi prin "mișcare mecanică", adică schimbarea poziției față de referențial.

N-o spun degeaba: ideile Dvs. de atingere a esențelor și-ar găsi acolo sprijin. 

Altfel spus: uitați-vă la balaurii ăștia mari din fizică. C-a dat chix teoria, că nu, nu știu a spune. Dar ei se întorc, invariabil la un moment al cariarei, la filosofiile antice. 
Un exemplu este Turok, Neil Turok, colaboratorul lui Paul Steinhardt de care s-a mai discutat aici, cu Universul său Ekpyrotic. Steinhardt e tânăr, încă. Turok nu. Combinația asta de avânt tineresc (și putere de muncă) [Steinhardt] pe de o parte și autoritate, capacitate de sinteză, înțelegere a pieței științei și a punctelor sensibile ale cosmologiei [Turok] pe de altă parte a dus la ceea ce numea cineva pe aici "un model care rivalizează cu BB-ul". 
Punctul forte al modelului: întoarcerea la percepția ciclicității timpului.
În realitate, această ciclicitate este în modelul ekpyrotic artificial, forțat introdusă.
Dar revenirea la o percepție primitivă, mă refer la ciclicitate, nu este aiurea făcută. Oamenii care au dezvoltat modelul ekpyrotic, cum o fi el, au înțeles o chestie: Era o vreme în care trăiau niște tipi care n-aveau TV, cablu, net, altele. Acei oameni ... mai și gândeau.