-----------------------------------
Mircea Pteancu
23 Oct 2011 13:41


-----------------------------------
SCUMPILOR,

   NU stiu cum au izbucnit aceste ECOURI INTARZIATE(LDE, in cartile despre OZN), referitoare la COSMOLOGIE, dupa materialul meu despre SUPRAPOPULAREA vecinatatii PAMANTULUI cu stele si eventual planete locuite, care insa tac si se fac ca nu ne baga in seama...Cu privire la COSMOLOGIE, am sa va reamintesc ca, pe la mijlocul secolului trecut, mai exact in anul 1956 a aparut la EDITURA TEHNICA cartea ASTRONOMIA de POPOV, BAEV, VORONTOV-VELIAMINOV si KUNITKI, peste 400 pag. si care a fost cartea mea de capatai. In partea introductiva se facea o clasificare a PARTILOR ASTRONOMIEI, care erau in numar de 6 dupa cum urmeaza: ASTROMETRIA, MECANICA CEREASCA, ASTROFIZICA, ASTRONOMIA STELARA, COSMOGONIA si COSMOLOGIA.
   Despre ultimele doua, pe care multi le confunda sau le unifica, trebuie sa precizez ca, prima se ocupa cu originea si evolutia corpurilor ceresti si a sistemelor FINITE de corpuri ceresti, in timp ce a doua se ocupa cu studiul UNIVERSULUI ca un intreg. Intr-o acceptiune mai elaborata, COSMOLOGIA este un domeniu limitrof de cunoastere, la intersectia ASTRONOMIEI(extragalactice), cu FIZICA TEORETICA(TRG) si cu FILOZOFIA. Amanunte asupra acestei probleme se gasesc in articolul academicianului estonian G.I.NAAN din revista ANALELE ROMANO-SOVIETICE, seria de matematica, fizica si astronomie, din anul 1960-cine o va gasi, castigat si lamurit va fi. Cartea mai noua, a lui JACQUES MERLEAU-PONTY, aparuta la noi in anul 1978 cu titlul COSMOLOGIA SECOLULUI XX, desi contine mult material(534 pagini) nu clarifica mai bine lucrurile, ca si cartea mai veche a lui HOYLE "GALAXII, NUCLEE SI QUASARI"(1968), ambele fiind scrise si publicate in original INAINTE de descoperirea radiatiei remanente de fond(1965).
   Dar acum as dori sa va atrag atentia asupra unei alte GOGOMANII ASTRONOMICE, aparuta tot in revista STIINTA SI TEHNICA,, DAR NUMARUL PE SEPTEMBRIE, 6, TOT LA PAG.10, unde se pune intrebarea urmatoare: VA FI PLUTO RIDICATA DIN NOU LA STATUTUL DE PLANETA? Inafara de faptul ca ANONIMUL care a redactat acest material NU STIE ca in limba romana se scrie PLUTON, ca si in franceza, rusa si alte limbi, neanglo-saxone, nu cunoaste realitatea despre evolutia problemei lui PLUTON, timp de un secol, asa cum am prezentat-o eu in ISTORIA CRESTERII...CE PARERE AVETI VOI? SE VA INTOARCE MORTUL DE LA GROAPA?-INTREBARE SIMILARA...
                                                  VIRGIL