-----------------------------------
catalin dumitru
03 Oct 2011 11:04


-----------------------------------
Salutari domnilor !!

Zoth , cunosc riscurile asociate incalzirii  excesive a grupurilor de lentile lipite. 
Am pus odata doua obiective vechi de binoclu , unul in apa la incalzit pe aragaz si unul direct in cuptorul cu microunde. :mrgreen: 
Cel din ibric s-a dezlipit frumos de tot iar celui din cuptor i-a crapat flint-ul exact pe diametru.Saracul n-a mai suportat dilatarea lentilei biconvexe.

Dl Stanescu , Am luat demult contact cu lentilele de ochelari de plastic , de provenienta straina (unele sunt placate cu metal pretios de o grosime considerabila si-mi place al naibii sa le vanez de prin pietele de vechituri si magazinele second hand  :D  ), si am constatat ca depunerea antireflex de culoare verde e destul de rezistenta.
Nu stiu daca pretul nu e cumva unul prohibitiv pentru asemenea depuneri , pentru ca nici ramele respective nu erau deloc ieftine la vremea lor.

Nu m-ar deranja o rezistenta un pic mai redusa intrucat unele dintre piese vor intra in componenta unei lucrari ceva mai pretentioase , dar montate in interior.(e vorba de un "erecting zoom eyepiece")

Domnule Pteancu , juliturile de pe dubletele in cauza nu se datoreaza vreunei incercari de optimizare ci pur si simplu transportului .
Persoana care le-a achizitionat dintr-o piata din Bucuresti , le-a pus la gramada intr-o "...ceva.." si astfel suprafetele s-au frecat intre ele fara a se zgaria reciproc in adancime. 
Bineinteles ca zonele cele mai afectate au fost cele din centrul calotelor convexe
 :x 

Tuturor , mii de scuze pentru intarziere  , sunt in continuare victima acestui fenomen care-mi anuleaza de pe site marcarea noilor postari. 
Pe deasupra si incarcarea paginilor se face extrem de greu (20-30-chiar 40 de secunde) si vigilenta mea se cam duce dracului.

Multumesc pentru raspunsuri , se pare ca lentilele mele vor ajunge pana la urma la Timisoara, urmeaza sa vad ce si cum.

catalin.