-----------------------------------
Teo
26 Sep 2011 19:27


-----------------------------------


Pentru inceput nu as vrea sa vada craterele de pe luna sau sa numere inelele lui Saturn, dar totusi sa poate distinge ceva si sa poate face sa zicem diferenta intre planetele mari.

  Pe langa ce v-au sfatuit colegii, mai sus, este bine de stiut ca prin instrumentele mici, de 5-6 cm diametru si focale de 30-50 cm nu se vad multe lucruri spectaculoase.

Din experienta mea, cerul incepe sa devina interesant de la lunete de 80-90 mm in sus sau reflectoare de la 120-130 mm in sus. Ma refer la diametrul obiectivului, nu neaparat la falsul diametru dat de parasolare sau tuburi din plastic ori metal.

Pentru a vedea planetele cat de cat decent, din punctul meu de vedere  trebuie o marire de minim 100 X si un instrument cu diametrul peste 80-90 mm. Focala peste 700 mm.
Cel putin acestea sunt impresiile practice la care am ajuns dupa ce mi-au trecut prin mana multe instrumente, unele construite de mine, altele cumparate.

Observarea cerului prin telescop, nu are varsta, asa ca merita sa investiti de la inceput intr-un instrument mai serios.
Probabil acum vor urma si sfaturi asupra unor binocluri... Aici ma abtin, pentru ca nu sunt adeptul lor, mai ales pentru cei aflati la inceput.

Ca idee, ce se poate observa print-o luneta cu diametrul de 80-90 mm si focala de 700-1000 mm :

Jupiter cu cei 4 sateliti Galileeni, suprafata planetei cu doua benzi de nori de culoare cenusie, Saturn cu inelele lui, fazele planetei Venus, planeta Marte dar foarte mica, craterele de pe Luna si destule obiecte nebulare si roiuri de stele.
Desigur, puteti observa mult mai multe, dar am punctat esentialul.

Apoi telescopul nu este totul. Dupa achizitia lui, aveti nevoie si de niste oculare de buna calitate, care pot ajunge si ele la cateva sute de lei. Calitatea unui ocular conteaza foarte mult. El poate imbunatati imaginea data de un instrument sau o poate strica.

Va recomand sa cititi cu mare atentie, informatia de la acest link. Este foarte bine prezentata:
http://www.skywatcher.ro/Educatie/sfaturi.htm