-----------------------------------
valy
26 Sep 2011 15:09


-----------------------------------
Cred ca m-am luminat. 
In plus:
- ordinea ar fi un cadru light, unul dark, unul bias, dupa care repeti 
- flat de obicei s-ar face o singura data ca nu apar vignetari in plus sau praf nou pe senzor

Nu prea am inteles fraza "Atentie: Daca cadrele flat au expunere mai lunga, atunci trebuie si ele corectate cu cadre dark." Flat faci pe lumina, deci timpi relativ scurti (ex. 1/100) pe cand dark se face cu durata mare (~zeci de secunde). 
Pt. flaturi conteaza ca fundalul sa fie alb? Adica daca e albastru, gri sau alb pur dar in toate cazurile apare vignetarea si praful ca punte mai negre e vreo diferenta? Stie softul sa normalizeze flaturile?

O alta intrebare colaterala: din comoditate eu las aparatul sa faca el un dark, dupa expunerea propriuzisa: nu mai trebuie sa acopar elementul frontal si nici sa cronometrez expunerea. La sfarsit face el operatia de scadere dintre light si dark. Are relevanta daca o face el sau fac eu separat un cadru si procesarea ulterior in soft?

ursamajor cel putin dark-ul ar fi util la hot pixels, nu stiu la zgomotul de "fond", cat de util ar fi un noise reduction ulterior din soft vs. dark.