-----------------------------------
Mircea Pteancu
12 Sep 2011 23:31


-----------------------------------
Salutare natiune astronomica
Am incercat si aseara sa vad supernova SN2011fe dar am reusit abia asta-seara.Am folosit pentru identificarea zonei supernovei binoclul meu Sakura 9x60mm.
Conditiile de asta-seara,Luni 12 Septembrie 22h TLR, au fost de-a dreptul adverse,Luna Plina,nori subtiri dar extinsi,nebulozitate atmosferica.
Pentru observatie am folosit dobsonianul de 125mm F/7 intai cu ocularul Plossl de 31mm pentru 28x si apoi la 87x cu ocular Plossl Astroscopic de 10mm.
La 87x am vazut supernova SN2011fe la locatia aratata de MariusP in harta AAVSO 5263dcl.
Si daca la insistentele domnului Scurtu am inceput sa observ variabile,am facut si aici urmatoarea evaluare de stralucire:

stea 9.1  /   4   /   supernova  /    6  /    stea necunoscuta

In campul vizual am vazut patru stele:steaua de 8.1 mv fiind cea mai stralucitoare,apoi steaua de 9.1mv ( fiind si ea mai stralucitoare ca supernova ),supernova SN 2011fe,(inchizand un unghi ceva mai mic de 90 grade cu cea de 9.1mv),si steaua necunoscuta aflata la Sud-Vest de cea de 9,1mv la o treime din distanta dintre stelele 8.1mv/9.1mv.
Fiind o stea de magnitudine necunoscuta ,nu pot sa exprim asadar magnitudinea supernovei.
Ma poate ajuta cineva ,va rog?
Sunt fericit ca am vazut si eu aceasta supernova care a izbucnit in galaxia M101 acum 21 milioane de ani.
Pamantul era in plina era geologica a neozoicului,in care neogenul aniversa deja primul sau milion de ani cand faclia lui SN2011fe a iluminat indepartata galaxie.
''Vedi supernova e puoi...''. Sublim! 
Mircea