-----------------------------------
Mircea Pteancu
11 Sep 2011 14:49

Doua binocluri
-----------------------------------
O alta aducere aminte a domnului Scurtu,incheiata cu o intrebare la care sunt si eu curios de raspuns.Voi ce parere aveti?
Mircea
........................................................................................................................................          

               DOUA BINOCLURI
                                                               Virgil V. SCURTU

      In primii patru ani de activitate ca astronom amator(1955-59) m-am limitat la folosirea celor doua lunete cu lentile de ochelari, marind de 42 si respectiv 21 ori. Mai pe la finele liceului(1960) unora din colegii mei li s-o fi facut mila de mine si in admiratia lor pentru pozitia ce obtinusem in oras ca presedinte al cercului de stronomie, mi-au dat doua BINOCLURI DE CAMP, dar fara prisme, deci de tipul GALILEI. Erau oarecum asemanatoare si pot fi vazute in filmele care prezinta scene de razboi dinainte de 1900. Unul era negru, mai mare, celalalt mai elegant, nichelat stralucitor. Ambele mareau de 4x. Dar cel negru avea diametrul obiectivului de 5 cm, iar cel nichelat stralucitor, pe care mai scria JUMELLE, avea doar 4 cm diametru. Intr-o seara am dorit sa compar performantele lor prin observatii in NPS. Cu unul am observat mai multe stele. Stiti voi cu care? THAT IS THE QUESTION!