-----------------------------------
bogdan69
15 Aug 2011 07:58


-----------------------------------
Ocularul reprezinta jumatate din telescopul tau!



Am folosit la observatii noul ocular achizitionat de la jimao22. Este un Hyperion de 17mm. Am intrat in alta dimensiune, fara sa afisez un entuziasm deplasat. Fata de ocularul Super de 25 este mai luminos, cu un contrast muuult mai bun. Si coma parca este mai mica. Binenteles se poate spune ca aceasta comparatie nu-si are rostul fiind vorba de alta clasa, dar cu aceasta ocazie am ajuns la concluzia ca oglinzile telescopului sunt mai bune decat la prima impresie.
 

Din pacate Luna plina si cerul prost m-au impiedicat sa fac cine stie ce observatii. Cu toate astea cele doua nopti au fost utile. M-am familiarizat mult mai mult cu montura ecuatoriala, cu punerea in statie a instrumentului fara luneta polara. Precizez inca o data se poate aseza in statie, pentru observatii vizuale, in cateva minute. 

Daca tot am plimbat instrumentul de la etaj prin curte am verificat si colimarea. Abateri minime, deci pot spune ca mecanica este si stabila nu numai aspectuoasa. 

Cred ca-i calc pe urme Domnului Mircea Pteancu. Nu credeam ca stelele duble dau maxima satisfactie.  Va fi un capitol care ma va tine ocupat foarte mult timp. Nu pot spune ca am realizari spectaculoase, dar am fost foarte incantat cand am pus ocularul pe Polaris. Stiu ca nu e mare realizare, dar pentru mine a fost o bucurie cand am putut sa vad companionul stelei principale. 

De asemenea am vazut ISS(Zarya) in ambele nopti. In prima noapte 13 august a trecut putin deasupra lui Altair in Aquila, iar in a doua nopate a trecut prin Sagetator, Capricorn si Varsator. Nu stiam ca se vede cu ochiul liber atat de bine avand o stralucire mai mare decat Vega.