-----------------------------------
dragos.n
01 Aug 2011 17:32


-----------------------------------
Intradevar, pretul unei monturi performante, (ca la 5000euro incep monturile performante) poate sa para foarte mare. Cauzele exacte nu le cunosc. 

Dar dupa ce mi-am bagat nasul prin niste monturi, dupa ce mi-am si facut doua, din care una am desfacut-o imediat dupa prima incercare de utilizare, iar a doua am utilizat-o cam o luna, am inceput sa cam intuiesc care ar fi cauzele.

In primul rand, dificultatea proiectarii unei astfel de monturi, in aparenta foarte simpla. Dar vedeti cate modele originale exista pe piata. Vixen GP, cu urmasele sale, Takahashi, cu EM10 si EM 200, care sunt cam la fel  si prin extrapolare EM400 si 500, Monturile AstroPhysics, imitate de multi, intre care si de Zeiss intr-o vreme, Mathis Instruments cu monturile pe con, Losmandy, si lista chiar daca mai continua nu e lunga deloc. In plus, in timp am vazut mai multe incercari ale unor firme de a face monturi, incercari esuate.

In al doilea rand precizia necesara. Si aici nu e vorba doar de ansamblul melc roata melcata, ci de toate prelucrarile si de asezarea tuturor pieselor componente.

In al treilea rand e vorba de fortele care actioneaza asupra unui ansamblu asimetric, si a caror actiune trebuie bine compensata. Si aici vorbim de axe care vibreaza, de rulmenti cu jocurile lor inerente, de carcasa care trebuie sa fie extrem de rigida, dar si relativ usoara. O vibratie care la o masina nu se simte, la o montura face utilizarea acesteia imposibila.

In al patrulea rand e clar ca numarul relativ mic in care se produc aceste monturi are un cuvant greu in alcatuirea pretului.

Evident, acestea sunt doar opiniile mele.

Dar cel mai ''simplu'', sugerez celor care cred ca e usor sa faca o montura buna, sa incerce, si sa ne povesteasca si noua dupa aceea cum a fost. Mie teama insa ca vom astepta niste ani acest raspuns.