-----------------------------------
theogon
23 Iul 2011 14:12


-----------------------------------
Din ceea ce îmi mai amintesc de la cursul de teorie a erorilor, alungirea imaginii stelelor poate avea două cauze:
1- erori sistematice datorate opticii (a), datorate mecanicii (sistemului de urmărire)(b), sau neconcordanței între axa lumii și axa polară a instrumentului- imperfecta punere în pol (c)
    (a) erorile optice se pot pune în evidență rotind instrumentul în jurul axei optice cu 90 de grade; dacă există astigmatism, alungirea imaginii stelei se va roti și ea cu aceiași valoare (vor trebui luate 
clișee  pentru cele două situații.
    (b) erorile mecanice pot fi și ele datorate comportării monturii (trebuie urmărit graficul PEC) sau datorate flexării instrumentale (în cazul flexării, alungirea imaginii stelei se va face paralel cu    verticala locului- direcția firului cu plumb.
    (c) eroarea de punere în pol a instrumentului se pune în evidență cu ajutorul unui ocular cu reticul dublu și urmărindu-se steaua între repere pe o perioadă oarecare.
     această eroare poate proveni și din afundarea treptată a monturii într-un sol moale (cu iarbă sau pământ); acum ceva vreme am făcut o experiență interesantă cu un teodolit de precizie Leica TC 1010 (6 kg) pus pe un trepied cu picioarele neafundate, am citit unghiul vertical la un semnal, după care m-am rotit în jurul instrumetului de câteva ori și apoi am recitit unghiul vertical la același semnal; unghiul vertical diferea cu secunde bune. 
2 - erori accidentale datorate vântului, trepidațiilor.