-----------------------------------
MariusP
09 Iul 2011 19:26

Cautator semi-home-made
-----------------------------------
Mi-am facut o luneta cautatoare 6x30 cu un camp vizual masurat de 8 grade si o magnitudine limita in jur de 8.

Obiectivul de 30 mm cu celula lui si trunchiul de con impotriva luminii parazite, impreuna cu ocularul de tip Kellner si tubul portocular provin de la un binoclu Carl Zeiss Silvarem 6x30, caruia i-a ramas doar un ocular teafar. La ocular am pus un reticul din doua fire de liță de 0,1 mm. Nu e perfect, dar imi furnizeaza un centru de referinta.
Tubul e de la un spray deodorant subtire cu capetele oleaca adaptate ca sa intre fix tubul portocular si celula obiectivului. Chiar daca pe interior e cam lucios, imaginea e acceptabila.
Cele doua inele sint facute din capacele de tabla de la candele din alea din plastic rosu. Sint fixate de baza din lemn cu holsuruburi, iar cele 6 suruburi de reglare sint M3.
Sistemul de fixare pe tubul telescopului provine de la un Red Dot Finder functional, dar care nu-mi era de prea mare ajutor.
Tubul cautatorului si baza din lemn le-am invelit in banda izolatoare albastra pentru a fixa mai bine celula obiectivului si portocularul si pentru o oarecare protectie, dar mai mult ca sa se asorteze cu telescopul de la Sky-Watcher... 8)

Pe ansamblu este foarte util, isi mentine suficient de bine paralelismul cu tubul si e incomparabil mai bun fata de lunetica aia 5x24 cu care vin telescoapele mici chinezesti.