-----------------------------------
Mircea Pteancu
27 Iun 2011 20:44

Quadrantum astronomicum
-----------------------------------
Va prezint ''Quadrantum astronomicum'',un quadrant cu raza exterioara de 300mm,realizat din placaj multistratificat cu grosimea de jumatate de tol (12.7mm).
Trasarea profilului am realizat-o cu  compasul mare dintr-o veche trusa de desen tehnic iar decuparea am realizat-o cu un asa numit ''ferestrau pendular''.
Gradatiile, copiate dupa sablon lipit tehnologic, ca si toate celelalte inscriptionari sunt realizate manual cu tus de desen tehnic pe lemnul pregatit prin slefuire fina.
Pinulele au un diametru de 2mm si sunt realizate prin gaurire in bosajele din partea superioara.
Firul cu plumb este realizat din fir de lana rosie avand ca greutate un plumb de pescar de 15 grame.
In pozele de calitate nu prea grozava,vedeti detalii ale inscriptionarilor:
-pe raza pinulelor scrie ''Mircea fecit Anno Domini MMXI''
-pe raza libera scrie in greaca ''ta panta rei''/citat din Heraclit din Efes,intercalat cu simbolurile hermetice pentru ''pamant,apa,aer,foc''.In rest am utilizat peste tot litere gotice.
-intr-o alta poza vedeti detalii ale patratului umbrelor ,patratul acela vargat si la care va sfatuiesc sa priviti cu respect.El a fost folosit in Evul Mediu pentru dirijarea tirului catapultelor care aruncau asupra cetatilor asediate bolovani de zeci ,uneori sute de kilograme greutate
-iar in alta parte vedeti detalii ale gradatiei principale ale ''Qudrantum astronomicum''.

Qudrantul este in ''probe tehnologice''.Astfel am constatat ca pinulele de 2mm diametru sunt prea mici,chiar si stele foarte luminoase precum Arcturus sau Altair fiind foarte greu de tintit.
Inca nu am aplicat straturile protectoare de lac.
Pentru firul cu plumb,am determinat lungimea optima,care este raza exterioara a quadrantului plus 3 pana la 5 mm.
Dupa primele teste pe Arcturus si Altair,estimez ca voi putea obtine  o precizie de citire  a pozitiilor de 1/3 sau chiar 1/4 grade.
Mircea