-----------------------------------
Mircea Pteancu
19 Iun 2011 22:36


-----------------------------------
In noaptea de Sambata 18 Iunie,cam la ora la care bantuie pe metereze tatal lui Hamlet,am observat Jabbah adica Niu Scorpionis cu reflectorul de 125mm F/7,la 144x obtinut cu ocularul Radian de 6mm.
Este o dubla-dubla,un fel de replica sudica a faimoasei duble-duble Epsilon 1-2 din Lyra.
Nu am facut determinari de unghi de pozitie si nici nu am incercat sa estimez separatia stelelor din sanul dublelor.Sistemul este format dintr-o dubla la Sud-Est ,cu stelele apropiate ca magnitudine si mai luminoase si dintr-o dubla la Nord-Vest, formata din stele mai putin  luminoase dar cu o separatie mai mare decat dubla luminoasa.Un sistem stelar si foarte frumos si foarte interesant.
Situata doar la un camp vizual distanta spre Sud-Vest este o alta dubla ,steaua Beta din Scorpionul,cu companionul mult mai putin luminos decat steaua principala dar cu o mare separatie,astfel incat a fost rezolvata de luneta de 60x700mm la grosismentul de 28x ,oferit de ocularul Plossl ''Sirius'' de 25mm.
Cu reflectorul de 125mm am observat roiul stelar sferic M80 situat intre Sigma si Niu Scorpionis,un roi stelar cu condensare centrala intensa,cu nucleu stralucitor cu vedere indirecta ,forma generala asimetrica si fara stele rezolvate la 144x/Radian 6mm.
Intre Antares si Sigma am zarit un obiect foarte slab,aflat la limita perceptiei si despre care TUBA nu spune nimic.Cu siguranta nu a fost M4.
Am mai reusit sa observ Porrima abia rezolvata,un Saturn neconvingator si o Luna cu detaliile unduind in seeing .Dupa o ultima privire la Alkalurops norii au cuprins intreg cerul si sesiunea mea de observatii s-a incheiat.
Ce sistem superb este steaua multipla Jabbah si ce nume are,numai potrivit pentru Star Wars!
Mircea