-----------------------------------
Mircea Pteancu
18 Iun 2011 20:45


-----------------------------------
In seara zilei de Joi 16 Iunie ,am observat stele duble cu binoclul Baigish 10x50mm pe dispozitivul de stabilizare pe care l-am botezat ''Bizooka''.
Am fost foarte bucuros si recunoscator  pentru faptul ca, intr-o singura sesiune, am adaugat inca trei stele dificile pe lista stelelor duble binoculare.
Am observat pana dupa miezul noptii obiecte deja familiare,de-a lungul acestei prime ore facand noi si noi si mici si micro ajustari echipamentului.

Rabdarea mi-a  fost rasplatita cand steaua Niu Scorpionis aka Jabbah a fost rezolvata.Companionul mi-a aparut ca o steluta foarte slaba situata in cadranul IV,foarte aproape de finalul unui cerc complet de unghi de pozitie,la aproximativ 350 grade.
In continuare am observat in zona lui Bootis,constelatie aflata in preajma zenitului,lucru bun pentru transparenta dar zona deloc prietenoasa ergonomic vorbind.Companionul lui Miu Bootis a fost usor de observat ,companionul fiind situat la inceputul cadranului III,la PA=190 grade aproximativ.
A trebuit insa sa ma si asez,continuand sa folosesc Bizooka, pentru a vedea fara umbra de indoiala companionul lui Delta Bootis,ca o foarte slaba steluta albastruie aflat undeva in a doua jumatate a cadranului I.

In incheiere,dupa mai multe re-observari ale acestor trei noi stele duble ,dintre care stim ca Jabbah /Niu Sco si Alkalurops/Miu Boo sunt de fapt stele multiple,am admirat pentru  mult timp  steaua Jabbah din Scorpionul.
Observarea stelelor sudice m-a  fascinat dintotdeauna,sa fie o reminiscenta de cruciat sau conquistador?!

Mircea