-----------------------------------
Mircea Pteancu
15 Iun 2011 20:35


-----------------------------------
Erwin
ma bucur ca ti-a placut partida de ''dubling'',cu placere si alta data!

Luni, 13 Iunie,am re-colimat mai atent micul meu dobsonian iar in cursul serii am observat prin vizor binocular la G real=66x si G aparent=92x ,oculare Huyghens 36mm,urmatoarele obiecte:
-Epsilon 1-2 din Lyra, au fost rezolvate ambele duble
-steaua dubla Niu Scorpionis
-Albireo,Beta Cygni,dubla superba si prin vizorul binocular
-Rho Herculis
-Rasalgethi,Alfa Herculis care este si o variabila semi-regulata a fost mai dificil de observat din cauza diferentei mari de magnitudini dintre componente
-Alcor-Mizar a fost sistemul de stele cel mai frumos al serii,ocupand aproape complet campul vizual efectiv de 20 minute de arc
-Delta Bootis,desi este o dubla inegala este usor de rezolvat datorita separatiei mari a componentelor
-Miu Bootis ca tripla
-Pi si Zeta Bootis 
-Beta Serpentis este de asemenea o dubla cu componentele inegale ca stralucire dar deschisa deci usor de rezolvat ,in timp ce Delta Serpentis este o bijuterie a cerului ,cu stelele sale apropiate ca stralucire de 3mv respectiv 4mv si separate la mai putin de 4 secunde de arc.
Pe Saturn l-am vazut  insotit la distanta de un satelit iar Luna a fost un spectacol imposibil de descris.
Daca numai la observarea Lunii as putea sa folosesc vizorul binocular si tot si-ar justifica pe deplin existenta.
Am observat in aceeasi configuratie si pe M92 si pe M13.
Desigur ca vizorul nu va fi echipamentul meu preferat pentru stelele duble stranse si cu componentele de stralucire inegala dar la Luna,la dublele cu componentele apropiate ca stralucire sau la roiurile sferice si deschise luminoase cu greu iti poti imagina ceva mai potrivit.
Mircea