-----------------------------------
Mircea Pteancu
05 Iun 2011 18:33


-----------------------------------
Sambata noaptea,dupa ora 23:00 TLR,cand pare sa fie cu adevarat ceva mai noapte,sau cel putin o seara mai intunecata,am facut iar observatii pe un cer nebulos.
Deoarece in timpul serii am dres ceva la lunetele primitive,am inceput prin observarea lui Beta Librae/Zubenelschamali ,intai cu luneta Galilei de 4x25mm F/20.Acum acest instrument corespunde bine cu descrierea facuta de Kitchiner a ceea ce, in jurul anilor 1800, se numea in Anglia drept ''Opera Glass''.Campul este redus cum este firesc dar aberatia cromatica este practic neglijabila.Culoarea verde a lui Beta Librae este discernabila si se vede foarte clar  caracterul de binara a lui Zubenelgenubi.Luneta Kepler 9x15mm,la F/22, face culoarea  verde a lui Beta mai usor observabila ca si caracterul de binara a lui Alfa Librae sau a lui Omicron Cygni.Totusi ,stelele singulare dau o imagine mai frumoasa,mai plastica,in luneta Galilei.
 Antares ,scintiland domol in minunate culori ,pe deasupra cornisei de caramida a vecinului,cu caramida aparenta ,veche de vreo suta de ani,arsa de soare ,batuta de ploi si vanturi,toate vazute in acelasi camp vizual al lunetei galileene,este o imagine de o frumusete inexplicabila.
 Dar datorita campului redus,acest instrument este inadecvat pentru Astronomie,fiind mult mai potrivit destinatiei indicate de Kitchiner:sa sezi la teatru, la balcon, si sa privesti cu ea in decolteul primadonei!
Am continuat observatiile cu luneta de 60x700mm,cu obiectivul optimizat de zoth.Inca tot nu i-am facut marea colimare dar,surpriza placuta,la 88x/ocular Solid Ramsden 8mm ,dubla-dubla Epsilon Lyrae apare cu componenta sudica complet rezolvata ,cu spatiu negru intre stelele componente iar dubla nordica era ca o arahida,culcata aproape la orizontala.Marind grosismentul la 140x/ocular ortoscopic 5mm,dubla sudica apare si mai deschisa,un TIR nu ar putea sa treaca dar roata bicicletei mele,parca-parca...In schimb dubla nordica apare in continuare ca o aluna americana fara spatiu negru intre componente.Revin dupa colimare!
In Libra,spre Sud-Estul ei, am observat dubla H4783 cu luneta 60x700mm la G=70x/Solid Ramsden 10mm,componentele de magnitudini foarte diferite de 6 si 9mv,separate prin 11'',de culorile alba si gri,companionul la PA=120 grade.
Tot in Libra,dar la Sud-Vestul ei,se afla dubla 212P,cu componentele de 6 si 7.5 mv,separate prin 15'',companion galben situat la PA=295 grade de steaua principala galben deschisa,L60X700mm G=70x/Solid Ramsden 10mm.
Iar spre Nord-Estul Librei am observat Sigma 1962 ,parte a unui asterism stelar triunghiular,in L60x700mm la G=70x,cu componentele albe de aceeasi magnitudine 7 mv,separate prin 12'' si aflate la PA=350 grade.
Ei bine,aceasta doza de ''etno-stelare'' mi-a deschis apetitul si am vrut ceva ''mai tare''.Asa ca am pus ocularul ''Radian'' in dobsonianul de 125mm F/7 si la 144x am cautat Porrima.Ce dezamagire,abia,abia rezolvata!Saturn arata foarte cetos asa ca nu am mai insistat,cerul apusean era compromis de norii subtiri.M-am indreptat spre Antares,zicandu-mi ''acuma sa te vad,daca imi mai arati companionul lui Antares'',dezamagire si aici.Cand eram pe punctul de a renunta si a-mi strange ''gradinita de telescoape'',observ ceva ce ma face sa sar ca ars:inele de difractie in jurul lui Antares.Asa cum inca nu am vazut anul acesta.
Imediat am focalizat cat am putut de bine pe dubla-dubla din Lyra.
Apoi am orientat telescopul de 125mm,la 144x/Radian 6mm,spre dumbrava stelara a Lebedei unde un vanat pretios mi-a scapat mereu ''printre oculare''.Vorbesc de Delta Cygni!
Dupa doua-trei minute, si usoare refocalizari,iata la PA =150 grade,se vedea ceva,o luminita fluctuanta.Am marit grosismentele la 288x,Radian 6mm+Barlow 2x si chiar si la 346x/ortoscopic 5mm+Barlow2x.Companionul s-a vazut mai bine,dupa refocalizare atenta,dar dupa aspectul imaginii era clar ca aceste grosismente erau prea mari.Desi fluctuanta, vizibilitatea companionului a fost confirmata.
Am armat atunci telescopul cu ocularul Solid Ramsden 8mm+Barlow 2x pentru G=216x si la acest grosisment am obtinut o imagine stabila,clara,a companionului,foarte slab luminos,de culoare alba-cenusie situat pe al treilea inel de difractie al stelei principale alb-sidefii.
Aleluia,am trait sa vad si pe Delta Cygni rezolvata!
Fiind obosit,nu am mai insistat mult, am observat in ''avanpremiera'' pe Beta si pe frumoasa Delta Serpentis ,pe Gama Definium si cateva campuri intesate cu stele din apropiere de Sadr,inima Lebedei .
Mi-am strans apoi instrumentele, am servit credincioaselor mele asistente pisici-astronomi obisnuita gustarica de la ora doua noaptea si m-am dus si eu la culcare.
Uau,Delta Cygni!
Mircea