-----------------------------------
Mircea Pteancu
28 Mai 2011 00:05


-----------------------------------
Am sa explic acum de ce cautam informatii despre Delta Cygni.
Azi-noapte am re-observat stele duble deja arhi-cunoscute cum au fost Algieba,Porrima,Pulcherima,Antares.
Am folosit pentru aceasta dobsonianul de 125mm F/7 cu un ocular nou,un Radian Tele Vue de 6mm care asigura un grosisment de 144x.Daca la toate stelele de mai sus rezultatul a fost bun sau foarte bun,la Iota Leonis nici un ocular,nici un grosisment,cu sau fara lentila Barlow ,nu a rezolvat stelele componente.O fi fost turbulenta de vina, nebulozitatea atmosferica sau asimetria conditiilor de observatie dintre emisferele ceresti orientala versus occidentala,nu stiu.
Si mai recenta cunostinta Antares a fost rezolvata,am vazut bine companionul la 144x.Asa ca,aducandu-mi aminte de incercarile precedente,am introdus si lentila Barlow japoneza de 2x in drumul optic,am focalizat cu grija pe dubla-dubla Epsilon Lyrae si la o marire de 288x am atacat subiectul Delta Cygni,aripa vestica a Lebedei.Din nou am avut nevoie de timp si de modificari foarte usoare ale focalizarii.Prin aceste reglaje fine ale focalizarii ceea ce se urmareste este modificarea modului in care se vede figura de difractie a stelelor observate.Esti astfel in cautarea companionului pierdut in hatisul de inele de difractie,arce ,raze si reflexii luminoase generate de steaua principala de magnitudinea 3-vorbesc aici despre observatii prin reflectoare.Iar companionul lui Delta Cyg este cu trei clase de  magnitudine mai slab.Exista o oarecare asemanare intre Delta Cygni si Polaris,ambele au steaua centrala mult mai luminoasa decat companionul dar la Delta separatia este mult mai stransa.Polaris este o dubla usoara,''de vacanta'' fata de Delta Cyg.Dupa vreo jumatate de ora,am observat in cadranul III,la jumatatea lui,fluctuand la  PA=220 grade,dincolo de al doilea inel de difractie,poate chiar si de al treilea,o luminita punctiforma extrem de slaba si de mica in diametru.Si care aparea si disparea din vedere ca ''luminita de la capatul tunelului''!
Stiind acum ce si unde trebuie sa vad,am observat  companionul lui Delta Cygni si la marirea de 216x obtinuta cu ocularul Solid Ramsden de 8mm,proiectat de zoth  si cu lentila Barlow de 2x.
Atasez o schita a lui Delta Cygni,observat in preajma meridianului cu o luneta cu obiectiv Clark de 210mm diametru.Articolul semnat de Reverendul Dawes consemneaza dificultatile de observare a lui Delta Cygni cu instrumente mai mici de 140mm.
Mircea