-----------------------------------
Laurentiu
07 Mai 2011 22:48


-----------------------------------
Seara buna !  :) 

Pe scurt, o iesire binevenita, de incarcat bateriile si ridicat moralul pana la urmatoarea (speram, cat mai curand !).

Eu am avut telescopul de 200 mm f/6 in varianta dobsonian (pentru eclipsa de luna din 15 iunie il mut pe ecuatoriala). Cateva modificari constructive recente au fost testate cu rezultate oarecum contradictorii. 

In primul rand, un nou focuser tip Crayford de la Teleskop Service (foto: https://picasaweb.google.com/laurentiu.alimpie/NewFocuser# ), low-profile (45 mm) cu reductor de viteza 10:1, cadou de la Emil Kolbert. S-a comportat foarte bine, are un usor joc totusi dar numai daca il smucesti in mod barbar (ceea ce in uz normal nu se va intampla).

Apoi, am schimbat sistemul de prindere si colimare al secundarei (foto: https://picasaweb.google.com/laurentiu.alimpie/NewSecondaryMirrorHolderSpider# ). Schimbarea a fost necesara pentru ca vechiul sistem avea unele hibe care faceau dificila colimarea secundarei si, in plus, bratele spyder-ului erau cam groase (1,6 mm), cele noi fiind de 0,6 mm (tabla din inox ramasa de la constructia tubului telescopului - drept pentru care mi-am cumparat si o foarfeca pentru tabla, iar pentru gauri, tabla fiind foarte dura, mi-au trebuit burghiuri speciale acoperite cu cobalt...). Cu jumatate de ora inainte de plecare inca mai vopseam piesele  :shock: 

Nici noul sistem de colimare nu-i chiar ideal - m-am zbatut vreo jumatate de ora sa rezolv, pana la urma problema.

O a 3-a "gaselnita" este un ventilator montat pe tub, lateral de oglinda primara care este menit sa grabeasca aclimatizarea. Merge bine, singurul dezavantaj este ca tubul a trebuit reechilibrat (si pana sa-mi dau seama de problema a durat o vreme - ma miram de ce telescopul tot "trage" spre indarat, pana la urma m-am dumirit...). Poze nu am inca, urmeaza sa-i adaug si un potentiometru plus un tranzistor care sa permita variatia vitezei ventilatorului (am piesele dar vineri nu am apucat sa fac si asta - inainte de a pleca doar ce am reusit sa reasamblez telescopul dupa modificarile recent facute).

Am vazut Luna (pana s-a ascuns indaratul unor tufe si mi-a fost lene sa mut telescopul), Saturn (la care m-am reintors de mai multe ori pe parcursul noptii), s-a prezentat frumos la 200x cu ocularul ortho de 6 mm si chiar 300 x (asa cum a zis si Tavi Stanescu) cu un HR Planetary de 4 mm primit cadou de ziua mea (ce bine e sa ai prieteni astronomi amatori  :)).

A urmat un lung "turneu" in lumea obiectelor Messier  din Leo, Hercules, Lyra, Scutum, Sagittarius, Ursa Major samd. 

Iarasi, laserul verde atasat la un ocular si pus direct pe telescop s-a dovedit cel mai bun cautator pe care l-am avut vreodata, adio dureri de spate si de ceafa din cauza pozitiei incomode datorate cautatorului optic, clasic  :wink: 

Si cateva duble frumoase, usoare (intre care Epsilon Lyrae, Izar din Bootes).

Si ca sa inchei cu inceputul dupa ce am inceput cu concluzia  8) , seara a debutat cu un apus de soare fenomenal de frumos, asa cum su spus si baietii mai sus (dar asta este oarecum tipic pentru locul de observatii de pe dealul Viilor de la Silagiu), a continuat in compania stelelor, un cer curat, cu seeing bunicel si alaturi oameni cu aceeasi pasiune fara de care ne-am simti mult mai singuri pe lumea asta.

Rasaritul ne-a gasit infrigurati si obositi dar multumiti, iar eu, cel putin, nu vad un alt mod la fel de incantator de petrecere a unei nopti frumoase pentru un astronom amator.