-----------------------------------
Mircea Pteancu
07 Mai 2011 22:07


-----------------------------------
Azi-noapte sedinta mea de observatii a fost foarte scurta.Am fost foarte obosit dar telescopul ma astepta,gata aclimatizat.Asa ca in jurul orei 1 am incercat din nou sa vad stelele numite de Olcott drept ''debollsissima''.De aceasta data,nu am vazut decat steaua vestica,pe cea estica nu am zarit-o nici macar cu privirea indirecta.Am folosit, pe dobsonianul de 125mm F/7 ,ocularul Plossl Celestron 7.5mm + Barlow 2x pentru G=232x.

La linkul de mai jos,pe care l-am gasit astazi,prima schita este gresita,deoarece steaua cea mai estica,deci cea mai de sus, este  cea mai luminoasa dintre ''debollissima'',ori in schita nu este asa.Urmeaza sa verific,dar aceasta cred  ca se vede si prin luneta de 60mm.Asterismul, pe care l-am vazut si eu, este bine reprezentat in a doua schita si anume:steaua cea mai luminoasa dintre perechi,(la dreapta de linia care ar uni dublele ) si perechea de stelute situate intre duble.Am remarcat existenta a cel putin o alta stea la Vest de perechi, dar nu pe acestea le cautam, fiind la distanta de duble, asa ca le-am ignorat.De asemenea nu am vazut steluta aflata la Nord de Epsilon 1, adica sub perechea de jos din a doua poza.Nu le voi mai ignora data viitoare!
Azi-noapte am vazut clar doar steluta mai luminoasa de la Est (la dreapta de perechi, in a doua schita) si steluta aflata la stanga de linia ce ar uni cele doua perechi.Nu am vazut a treia steluta,cea de la dreapta de linia dublelor, fie din cauza nebulozitatii atmosferice fie pentru ca nu am folosit  ocularul Solid Ramsden de 8mm ,ca la prima observatie.

http://observing.skyhound.com/archives/jul/HR_7051.html

Dar observatia de mai sus a fost una de verificare-confirmare.

Urmatoarea observatie mi-a adus insa o mare satisfactie.Dupa ce , mai sus,m-am convins ca telescopul este bine focalizat,l-am folosit ca ''masca de  sudura'' si pentru vreo 15-20 de minute ''am sudat'' in lumina / zona imediat invecinata lui Vega.Si a meritat:am vazut clar,continuu,companionul lui Vega.Dar nu imediat.Aceasta s-a intamplat cam dupa zece minute de explorare ,dupa ce am plasat Vega inafara diafragmei de camp ,spre Nord,spre dreapta mea in momentul observatiei.Companionul lui Vega mi-a aparut atunci ca o steluta de 10 mv ,situata cam la un sfert din distanta dintre dublele Epsilon Lyrae,deci cam la 40 de secunde de arc,putin spre Sud-Sud Vest de Vega,la PA=185-190 grade.

Dupa  1:30 TLR ne-am retras amandoi, telescopul in garaj sub prelata ,iar eu sub plapumioara.Se facuse foarte frig.

Mircea