-----------------------------------
cmatei
06 Mai 2011 22:57


-----------------------------------
@auriga: la expuneri lungi eu folosesc aproape intotdeauna iso 1600. Trade-off-ul e intre erorile de cuantizare la iso mai mic (intensitatile apropiate nu pot fi reprezentate prin ADU distincte) vs gama dinamica. La 5 minute (cerul mi-ar permite mai mult, montura nu prea) nu am un numar suparator de stele saturate, mai multe stric eu oricum la procesare, asa ca prefer histograma un pic mai "labartata" folosind un iso mare. Daca iti pui problema de zgomot, tine cont ca iso e un factor de multiplicare si la zgomot si la semnal, SNR-ul nu se schimba. 

Cu procesarea mai am mult de sapat; aproape tot timpul fac cam asa, dupa calibrare si stack: 1) cu Levels cobor whitepoint pana putin mai sus de punctul in care stelele incep sa se umfle. 2) Gamma stretch cu gamma intre 1.8-4. 3) Din levels, pick gray pentru neutralizat background. 4) curves, dupa gust - aici e partea de magie neagra :-) - 5) ridicat black point pana putin sub punctul unde incep date pe histograma. Pana aici, pe 16 biti sau 32 bit float. Conversie la 8 bit in gimp, si prelucrarile finale sunt pentru marit saturatia, resize si unsharp mask. In imaginea finala incerc sa am background pe la ~20, neutru. Pentru marit saturatia,  fie direct din Hue/Saturation fie ca in cazul asta, decompose to Lab, marit contrastul cu 25% in a si b si Recompose.

Unde incerc sa-mi dau mereu peste degete, e sa nu mai fac stretch asa de mult la nivelele apropiate de background ca sa scot detalii (tentatia e foarte mare, dar creste zgomotul prea mult), sau ca aici, unde am exagerat cu saturatia si arata un pic nenatural.

@psemil: si pentru mine e o experienta noua, l-am folosit doar de 2 ori pana acum. Aduce o imbunatatire clara fata de sistemul cu luneta de ghidaj, insa suspectez ca e vorba strict de montura si greutatea in minus. Din ce am vazut la altii, ar trebui sa fie posibil un FWHM de 2.5-3 pixeli la 1000mm focala, si nu am ajuns acolo cu el. Cu stelele de ghidaj pana acum a fost neplacut :-) m-am fatzait in jurul tintei pana am gasit ceva, cu un DMK21 alb/negru. Teoria spune ca-l poti roti sau muta radial, insa e tare nepractic (refocus, alte flat-uri, nu pot automatiza).

Dupa numai 2 utilizari, la mine urmatorul pas va fi un tune-up al monturii, in speranta ca totusi voi obtine rezultate ok cu luneta de ghidaj, diferenta de confort e cam mare. Daca nu va da rezultate, asta e, sufera baba la frumusete. Optic totul e ok, MPCC-ul isi face in continuare treaba la F/5-ul meu + canon 400D. O sa-i fac niste poze weekend-ul asta sa vezi cum arata.

Cred ca asta e cel mai lung post de-al meu pe forum.